Pentru a calma spiritele, guvernul din Kazahstan a anulat scumpirile la combustibili. Forțele de securitate caută în continuare protestatari. Bilanțul victimelor

9 ianuarie 2022, 18:58

Autoritățile kazahe au anunțat că situația a fost stabilizată în toată țara, după cele mai grave violențe din 30 de ani.

Aeroportul din Almatî, ocupat de manifestanți, a fost eliberat de forțele de securitate.

Anton Zelenov este un turist rus care a fost martor la ocuparea aeroportului. În timpul zilei a fost liniște, dar noaptea s-au auzit bubuiturile grenadelor de șoc. Speriat, a fugit la aeroport ca să plece spre Kîrghîzstan.

Am început să rulăm spre locul de plecare. Avionul s-a oprit. Căpitanul a anunţat că nu putem debarca echipamentele şi ne-a cerut să aşteptăm puţin. După zece minute a spus: Scuze, aeroportul este ocupat de protestatari. Nu decolează nimeni astăzi„, a povestit el.

Serviciile de securitate și de informații au precizat, totuși, că se desfășoară în continuare o uriașă operațiune antiteroristă.

Protestele continuă, însă, la Zhanaozen.

Nu îmi este frică!„. „Suntem de acord. Lasă-i să ne împuşte dacă îndrăznesc!

Oamenii sunt nemulțumiți și în capitală, Nur-Sultan.

Ce a început în urmă cu aproape o săptămână ca o demonstrație contra creșterii prețurilor la combustibili s-a transformat rapid în proteste politice împotriva administrației Tokayev, dar și a predecesorului său, Nursultan Nazarbayev, care a condus țara 30 de ani.

Când a plecat de la putere, Nazarbayev a obținut imunitate pe viață și dreptul de a fi consultat în legătură cu toate deciziile politice din Kazahstan.

Forțele de menținere a păcii din coaliția condusă de Rusia au ajuns în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan, și și-au început misiunile. Preluarea pazei obiectivelor strategice a permis deplasarea unor efective kazahe în cel mai mare oraș al țării, Almatî, unde au avut loc și cele mai grave incidente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite