Percheziții la o rețea care vindea droguri în liceele din Capitală. Sunt implicați și elevi minori

20 martie 2023, 12:01

23 de percheziții au făcut în această dimineață polițiștii antidrog din București. Şi au găsit mai multe decât bănuiau: droguri pregătite pentru vânzare inclusiv elevilor și studenților, dar şi sume importante de bani.

La percheziții au fost descoperite canabis, cocaină și ketamină precum și comprimate de Xanax.

Suspecţii au fost reţinuţi pentru audieri la DIICOT.

Ofițer de poliție, BCCO Bucureşti: În cauză a fost probată activitatea infracțională au unui număr de 22 de persoane, majoritatea elevi sau studenți în unități de învățământ din București. Aceștia au distribuit diverse cantități de droguri unui cerc restrâns de persoane cunoscute. Activitățile au fost îngreunate din cauza mediilor în care se desfășurau acțiunile de trafic și consum de droguri.

Mama unei tinere de 15-16 ani a povestit cum s-a schimbat comportamentul fiicei sale după ce a devenit dependentă de stupefiante. Și pentru că sunt substanțe care induc dependeța psihică, specialiștii pot fi duși în eroare atunci când pun un prim diagnostic. Până la urmă, familia a aflat adevărul şi a descoperit de unde își procura fata droguri.

Mama unei consumatoare de droguri: Am mers la psiholog şi am discutat cu dânsul, concluzia a fost că este pubertatea, dar viaţa noastră nu mai funcționa normal şi îmi dădeam seama că trebuie să fie mult mai mult decât asta. Dealerii am impresia că poate dau copiilor mai mult ca să dea şi în rândul prietenilor, mulţi le dau şi gratis, deci e inimaginabil ce se întâmplă. Noi acum vedem doar un vîrf de iceberg.

Surse judiciare au precizat că 4 dintre suspecți, care sunt minori, ar fi ajuns cu supradoze, în spitalele din Capitală.

Astfel de situaţii au fost şi în perioada în care rețeaua a fost monitorizată. Cocaina și canabisul erau cumpărate de la grupări mai mari, care importă astfel de droguri.

Medicamentele, în schimb, spun surse judiciare, erau obținute prin diverse complicități sau prin furt.

Cătălin Țone, expert în combaterea traficului de droguri: Sunt medicamente deturnate din circuitul legal, adică sunt luate cu rețete false, sunt luate de la părinți care au tratamente, de la adulți care au avut tratamente și nu le mai folosesc, sunt uneori farmaciști implicați în activitatea de deturnare, adică dau aceste medicamnete pe bază de evidențe false.

Sunt lucruri pe care le-au constatat şi anchetatorii, iar surse judiciare spun că distribuția de droguri către elevi tinde să devină un fenomen din ce în ce mai greu de combătut.

Pe de o parte, e vorba de prețurile mici ale dozelor de stupefiante, dar și ușurința cu care minorii pot fi atrași de traficanți.

Tot autoritățile susțin că este nevoie de mai mulți polițiști și procurori specializați în lupta antidrog.

Perchezițiile de astăzi au legătură cu incidentul din 2022, când două eleve de la Școala Centrală ar fi fumat în toaleta instituției niște țigări cu canabis. Se pare că acel canabis era, potrivit unor surse judiciare, stropit cu o spubstanță numită 3CMC – un etnobotanic de ultimă generație cu care se stropește canabisul pentru a-i spori intensitatea. De atunci, polițiștii DIICOT au început investigațiile și acum fac aceste percheziții.

Sunt implicați șapte, opt minori. Sunt informații că elevi din foarte multe licee importante din Capitală cumpărau aceste produse. Principalul loc unde dealerii se întâlneau cu cei care voia să consume aceste susbstanțe este Piața Romană.

Unii dintre tinerii implicați provin din familii dezorganizate și la inceput au fost simpli consumatori care, atrași de câștigurile materiale, au devenit traficanți.

„Începând cu anul 2022, membrii grupului ar fi comercializat droguri de risc şi de mare risc consumatorilor, inclusiv către elevi din licee din Bucureşti”, se precizează în comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției Române.

„Până la acest moment, pe parcursul percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite diferite cantităţi de cannabis, cocaină şi ketamină, precum şi comprimate de medicamente. Peste 20 de persoane urmează a fi conduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală. Acţiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei ‘Vlad Ţepeş’. Suportul de specialitate a fost asigurat Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite