Fraudă în domeniul medical. Mai mulți medici ar fi efectuat intervenţii chirurgicale riscante pentru pacienți. Doctorii montau defibrilatoare şi stimulatoare de la oameni decedaţi. Dispozitivele erau decontate prin Casa de Asigurări
Caz șocant de fraudă în domeniul medical. Polițiștii suspectează că medici și alte cadre medicale montau bolnavilor de inimă dispozitive luate de la pacienți decedaţi. Practica a fost interzisă expres în România din 2021. Principalii suspecți sunt un medic cardiolog de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași și un altul din Brașov. Până acum, peste 170 de persoane au trecut prin astfel de intervenții, spun anchetatorii, care au deschis dosar penal de luare și dare de mită, fals și înșelăciune. Sub protecția anonimatului, unul dintre pacienți a povestit pentru Știrile TVR cum a ajuns să poarte un dispozitiv medical ce ar putea proveni de la un cadavru. Atenție, sunt detalii care vă pot afecta emoțional!
Mărturia unuia dintre pacienții cărora le-au fost montate defibrilatoare prelevate de la persoane decedate este impresionantă:
Am avut un stop cardiorespirator resuscitat şi mi-au recomandat să îmi pun defibrilatorul ăsta că, în cazul în care se va mai întâmpla, o să mă ajute, că nu ştiu care fotbalist care a jucat la Campionatul Mondial, acuma are pus şi nu se întâmplă nimica. Nu mi l-au arătat, nu am văzut niciun act de provenienţă, nimic, nimic.
În scurt timp însă, au apărut complicații, povestește bărbatul. Acesta a reclamat și modul în care s-ar fi făcut operația.
Nu m-au cusut cum trebuie, supura pe undeva, pe la cusătura aia. Între timp a ieşit analiza de la cateter şi a ieşit Enterococcus Durans şi îmi spuneau să vedem, să nu fie şi aparatul infectat că, dacă e rău, trebuie scos aparatul, mărturisește pacientul.
Surse din rândul anchetatorilor susțin că unora li s-ar fi administrat medicamente care le-a înrăutățit starea de sănătate, tocmai pentru a-i convinge că au nevoie de montarea dispozitivelor medicale.
ACTUALIZARE Stimulatoarele recoltate de la pacienți decedati ar fi fost decontate la Casa de Asigurări de Sănătate prin introducerea de coduri DRG eronate. Astfel, susțin surse judiciare, suspecții sperau ca funcționarii Casei de Asigurări să nu își dea seama că este vorba despre o fraudă. Codurile DRG sunt utilizate pentru decontarea cheltuielilor făcute în funcție de patologie și de tratamentele aplicate.
ACTUALIZARE În acest dosar, polițiștii au efectuat 20 de percheziții în județul Iași, și alte 4 în Brașov și Neamț, atât la adrese private cât și la spitale de stat, sediul unei primarii și al unei organizații neguvernamentale. 9 persoane sunt cercetate în această cauză vor fi duse cu mandat la sediul IPJ Iași, unde vor ajunge și mai mulți martori, în vederea audierii.
ACTUALIZARE. Conform surselor judiciare, este vorba despre 171 de victime, persoane în general de condiție modestă, de la care s-au luat bani pentru a se face intervențiile chirurgicale. Stimulatoarele cardiace erau luate de la pacienții morți duși la morgă. Unul dintre medicii de la Iași ar fi coordonat activitatea altor 3-4 medici, care l-ar fi ajutat în special la recoltarea aparatelor de la cadavre. Cu o parte din banii obținuți, în jur de 90.000 de euro, acel medic ar fi ridicat o cabană în arie protejată. Acesta este motivul pentru care este achetat și primarul, pentru că a dat autorizație de construcție într-o arie protejată. Medicul de la Brașov este bănuit că ar fi recoltat stimulatoare de la cadavre și le-ar fi trimis la Iași. Conform acelorași surse, cel puțin doi pacienți au decedat, iar alții ar fi suferit complicații.
ACTUALIZARE Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, că a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare, conform competenţelor sale legale, menţionând că desfăşoară permanent activităţi de prevenire şi de combatere a actelor de corupţie care pot pune în pericol funcţionarea sistemului sanitar şi siguranţa pacienţilor.
Gheorghe Borcean, vicepreședintele Colegiului Medicilor: Una este să foloseşti nişte device-uri pe care le poţi primi de la o firmă şi trebuie să ştii doar că acele device-uri sunt autorizate legal în România şi că, poate, ar fi expirate şi au fost resterilizate şi aşa mai departe să intre în parametrii lor legali de funcţionare şi alta este să foloseşti nişte device-uri pe care le-ai prelevat de la pacienţi decedaţi şi după aceea să faci cu ele nişte proceduri pe care să le aduci în normele de securitate biologică pe care să le poţi cumva accepta şi să le plantezi unor pacienţi în viaţă, de altfel această ultimă procedură este inacceptabilă din punct de vedere moral.
Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților: Am înţeles că era o mafie aici, era un circuit, cineva mai lua nişte bani, că făceau asta în mediul privat. În spitalele publice ştiu că se făcea, prin 2007-2008, era acest obicei. Dacă a fost prin corupţie şi nu au respectat procedurile legale de reprelucrare, de sterilizare, au pus viaţa pacientului în pericol.
________________________________________________
Mai sunt persoane suspectate de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune.
Percheziţii se vor mai face la sediul unei primării comunale, la 5 spitale şi la o organizaţie nonguvernamentală.
Totodată, vor fi efectuate opt controale economice la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi se vor pune în aplicare patru ordonanţe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracţională.
Activităţile se desfăşoară la sediile sociale ale unor firme şi la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracţională sau la imobile deţinute de acestea.
"Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de dare de mită, luare de mită şi falsuri, săvârşite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum şi indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenţii chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru şi a indicaţiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace şi defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viaţa unor persoane, pacienţi ai acestora", arată sursa citată.
De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcţiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată.
După efectuarea percheziţiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală - Direcţia regională antifraudă fiscală Suceava vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale vizate, în domeniul producerii şi distribuţiei de echipamente şi dispozitive medicale.
De asemenea, vor fi puse în executare nouă mandate de aducere ale persoanelor cercetate în cauză şi vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, activităţile urmând a fi desfăşurate la sediul IPJ Iaşi.