Performanța în educaţie se face pe banii părinţilor. Ioana Necula: Fiecare părinte își dorește pentru propriul copil să fie cât mai bine în viitor, școala a rămas puțin în trecut
România este ţara unde performanţa în educaţie se face pe banii părinţilor. Astfel, 1 din 4 elevi de la noi din ţară face meditații la cel puțin o materie. Concluzia aparţine unui studiu realizat de Societatea Academică din România. (C1) Cercetarea mai arată că bugetul alocat pentru o singură şedinţă de meditații variază între 50 și 100 de lei.
România este ţara unde performanţă în educaţie se face pe banii părinţilor. Astfel, 1 din 4 elevi de la noi din ţară face meditații la cel puțin o materie. Concluzia aparţine unui studiu realizat de Societatea Academică din România. (C1) Cercetarea mai arată că bugetul alocat pentru o singură şedinţă de meditații variază între 50 și 100 de lei.
La final de lună, aceste costuri ajung, în medie, la 300 de lei numai pentru un elev. În general, meditaţiile se fac cu precădere la matematică, limba şi literatura română sau limbi străine, cel puţin o dată pe săptămână. Elevii de la oraş, în ani terminali, fie că vorbim de clasa a VIII-a sau a XII-a, şi ai căror părinţi au venituri lunare ce depăşesc 3.500 de lei sunt cei care fac, de regulă, meditaţii.
Argumentul principal în favoarea meditaţiilor este acela că elevii nu înţeleg lecţiile de la şcoală.
8 din 10 părinţi spun că observă o îmbunătăţire a situaţiei şcolare în urma meditaţiilor. Şi nu vorbim doar de note mai bune, ci şi de creşterea stimei de sine a copilului pentru că înţelege mai bine materia.
Discutăm aceste rezultate cu Ioana Necula, expert în educaţie.
”Din păcate, educația în România vine din trecut și pentru că avem o teribilă teamă de eșec, de aceea ne e teamă să ne exprimăm, să argumentăm. Eșecul este un fel de păcat suprem în România, pe care de multe ori îl ascundem sub preș, părinții sunt temători pentru parcursul educațional al copilului. Evident, fiecare părinte își dorește pentru propriul copil să fie cât mai bine în viitor, școala a rămas puțin în trecut, punem foarte mult accent pe note (...) implicit și părintele și elevul sunt stresați. Din păcate, materia este și ea încărcată, trebuie făcută o restructurare, ce ar trebui să se întindă pe vreo 10 ani, a început această restructurare dar ea merge cu pași greoi. Fiind foarte multa materie părintele se simte nesigur, copilul se simte nesigur și atunci singura soluție este aceea de a face aceste lecții ”one to one” sau în grupuri”, a spus Ioana Necula în emisiunea Banii. azi, la TVR Info.