Pericolul pojarului. OMS Europa avertizează că vaccinul este necesar

1 aprilie 2017, 16:09

Rob Buttler, director OMS, Europa: „Nu este din cauza unui nou virus. Structura moleculară a virusului nu este diferită faţă de alte virusuri de acest tip. Ştim că sunt 6 genotipuri acum, prin comparaţie cu 24, câte aveau cele anterioare. Deci nu are legătură cu niciun fel de mutaţie genetică faptul că vedem mai multe cazuri astăzi. Cred că este foarte important de ştiut că vaccinul protejează persoana imunizată de toate tipurile de virus rujeolic. Deci nu-i de vină vaccinul, ci trebuie să vedem cum stă cu imunitatea individul care se îmbolnăveşte. Deci oamenii care nu sunt protejaţi şi nu sunt vaccinaţi sunt vulnerabili.

Şi, din nefericire, da, aveţi dreptate în România şi Italia în mod special este un număr mai mare de cazuri, dar nu numai în România şi Italia. Sunt 7-8 state care sunt endemice pentru transmiterea pojarului şi au o problemă în acest moment. Şi vedem că un alt focar este pe cale să se producă. Şi este îngrijorător. Ştim că pojarul este foarte contagios, ştim că poate provoca afecţiuni foarte grave, chiar moartea, în cazul României 17 decese în timpul acestei epidemii, ceea ce este inacceptabil din toate punctele de vedere, când avem mijloacele de a preveni.

Desigur am putea spune că este parţial pentru că avem probleme cu părinţii care ezită, nu au încredere, din diverse motive, în vaccin sau nu au încredere în autorităţile de sănătate sau în cei care se ocupă de vaccinare. Sunt chestiuni care ar trebui să fie tratate cu seriozitate şi suntem îngrijoraţi.

În România sunt multe motive. Nu e numai ezitarea părinţilor. Avem şi personal din sistemul sanitar care este ezitant în faţa vaccinurilor, a siguranţei serurilor sau avem părinţi şi personal medical care uită cât de periculoasă este această boală, ce efecte poate produce asupra populaţiei, cât de distructivă poate fi această boală. S-a uitat. Dacă nu eşti sigur că ai fost vaccinat ca adult sau adolescent, atunci e important să fii imunizat cât mai curând, să primeşti o doză de vaccin suplimentară. E important să fim conştienţi şi să înţelegem că pojarul nu-i afectează doar pe cei mici.
Recent a început să afecteze populaţia mai în vârstă, care nu a fost vaccinată. Mesajul nostru este foarte clar. Toată lumea trebuie să verifice dacă a fost vaccinată şi să se asigure că sunt protejaţi şi vaccinaţi”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite