Pericolul unui nou val de infectări cu coronavirus. Raed Arafat, șeful DSU: "Clar că după sărbători este posibil să avem din nou creştere"
03 Ianuarie 2021, 22:10
(actualizat 03 Ianuarie 2021, 22:16)

Sărbătorile care tocmai s-au încheiat pot duce România într-un nou val puternic de îmbolnăviri de COVID-19. O spun specialiștii îngrijorați de imaginile cu oamenii care au uitat de mască și de distanțare fizică în această perioadă. Șeful DSU, Raed Arafat, avertizează că ne așteptăm la o înmulțire a cazurilor, în timp ce psihologii vorbesc despre impactul grav pe care îl va avea un eventual al treilea val.

Perspectiva vaccinului, numărul mic de îmbolnăviri raportate, dar și această perioadă specială au făcut ca mulți să lase garda jos.

Autoritățile se tem însă că relaxarea s-ar putea să ne coste.

Raed Arafat, șeful DSU: "Clar că după sărbători este posibil să avem din nou creştere, depinde această creştere cât este de mare şi de abruptă, am mai spus şi în alte momente, nu e totuna să crească încet sau să crească controlabil, să se oprească la un platou mai mic sau să crească vertiginos şi să ajungem la un impact major pe sistemul sanitar, aşa cum am avut acum 2-3 săptămâni, mai ales la ATI".

Un eventual nou val de îmbolnăviri va afecta grav psihicul oamenilor, avertizează psihologii.

Duminică au fost raportate 3.034 de cazuri, din 9.829 de teste. Mai bine de jumătate din județe sunt în acest moment în scenariul verde.

Restaurantele, cafenelele, sălile de spectacole și de jocuri de noroc se închid în tot județul Ilfov