Dr. Valeriu Gheorghiță: Persoanele vaccinate se infectează și transmit mai greu virusul
Transmiterea comunitară a Sars COV 2 este extrem de accelerată, iar vaccinarea este singura soluție pentru a ne proteja de o formă gravă de boală. Invitat la TVR, Valeriu Ghorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, susține că virusul este transmis mult mai greu de o persoană vaccinată. Noile date științifice demonstrează că o persoană imunizată se şi infectează mult mai greu. Numărul mic de persoane vaccinate este cauzat, în primul rând, de neîncrederea oamenilor în medici.
S-a accelerat ritmul de transmitere a SARS-COV2
Transmiterea comunitară este extrem de accelerată și expunerea repetată a persoanelor vaccinate, duce în final la infectarea acestora. Persoanele vaccinate au un risc de 5 ori mai scăzut să se infecteze. Dacă se infectează, perioada de contagiozitate, perioada în care elimină virus cu capacitate de infecțiozitate, este mult mai scurtă. Încărcătura virală a persoanelor vaccinate, care fac infecția este similară cu a persoanelor nevaccinate, dar virusul viu în secrețiile respiratorii este doar în 60 la sută din cazuri prezent la persoanele vaccinate, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.
Coordonatorul campaniei de vaccinare susține că utilizarea cerificatului verde, la scară largă, a dus la reducerea numărului de infectari în mai multe țări din spațiul comunitar. Gheorghiță spune că este nevoie de schimbări legislative pentru ca cei care verifică certificatul verde să se asigure că și este pe numele celui care îl folosește.
În acest moment, sunt oamenii care folosesc certificatul altor persoane.
Mesajele contradictorii ale medicilor au dus la scăderea interesului pentru vaccinare
Valeriu Gheorghiță susține că interesul pentru vaccinare a scăzut și din cauza mesajelor publice contradictorii ale medicilor.
Încrederea și credibiliatea, încrederea în corpul medical și sistemul medical, au fost persoane medicale în spațiul public care nu doar că nu au încurajat vaccinarea, ci au fost chiar împotrivă, chiar cu vehemență. Pentru omul de acasă se creează o mare problemă. Nu știe pe cine să mai creadă. Un doctor spune una, altul spune altceva. Este de neînțeles această atitudine. Cu atât mai mult cu cât profesia medicală se bazează pe știință, iar astăzi, medicina se face pe dovezi. Avem toată datele că vaccinarea este sigură, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.
Austria a donat României medicamente pentru tratarea Covid
Între timp, Austria a oferit României prin Mecanismul European de Protecție Civilă peste 1.000 de cutii cu mai multe tipuri de medicamente destinate tratării pacienților Covid. Transportul a fost asigurat de țara donatoare, iar cutiile au ajuns, aseară, la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. De acolo, vor ajunge în depozitele Unifarm.