Personajul zilei. Sfântul Ioan Evanghelistul, cel mai tânăr dintre ucenicii lui Isus

26 septembrie 2019, 08:47

Sfântul Ioan Evanghelistul, sau Teologul cum i se mai spune a fost cel mai tânăr dintre ucenicii lui Isus. Probabil cu 10 sau 15 ani mai mic. Dacă ne gândim că Isus avea 30 de ani când i-a adunat pe cei 12 ucenici, Ioan trebuie să fi avut vreo 15. A fost mai întâi ucenicul Botezatorului și acesta l-a îndemnat să meargă după Isus.

Ioan s-a născut În Palestina și era frate cu Iacov, și el apostol. Erau numiți în Evanghelie fii lui Zebedeu. Evanghelia lui scrisă în jurul anului 100 e vizibil diferită stilistic de a celorlalți, fapt care i-a făcut pe unii critici să spună că n-a scris-o el, ci un grup de ucenici de-ai săi din Efes. În plus nici nu putea fi atât de arogant încât să se autointituleze cel mai iubit dintre ucenici. Asta nu e un argument pentru că Ioan era practic un copil, și nu e exclus că Isus să-i fi arătat o simpatie specială. În realitate Ioan era mai poet decât ceilalți și mai puțîn cronicar. Îl interesa mai degrabă simbolistica profundă a cuvintelor lui Isus și mai puțîn cronologia evenimentelor ori geografia peregrinărilor.

El a fost printre cei luați pe muntele Tabor la Schimbarea la Față, dar e singurul care nu pomenește episodul. Scriind la diferența de 70 de ani, e posibil să-l fi uitat. Este însă singurul care îl urmează pe Isus până pe Golgota în față Crucii în vreme ce toți ceilalți se ascundeau. Să fi fost curajul tinereții sau o credință mai puternică?

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite