Peru: Preşedintele Pedro Castillo a anunţat o reformă agrară, dar fără exproprieri de teren
04 Octombrie 2021, 08:32 (actualizat 04 Octombrie 2021, 08:36)
(actualizat 04 Octombrie 2021, 08:36) | Știrile TVR

Preşedintele peruan Pedro Castillo a anunţat duminică o a doua reformă agrară, despre care a afirmat că se va realiza fără exproprieri, spre deosebire de cea realizată în urmă cu 52 de ani, transmite luni AFP.

"Ţin să precizez că această a doua reformă funciară nu urmăreşte exproprierea terenurilor şi nici nu afectează drepturile de proprietate ale nimănui", a declarat preşedintele de stânga.

Pedro Castillo a anunţat lansarea acestui proiect în faţa a sute de ţărani adunaţi pe gigantica esplanadă a citadelei incaşe Sacsayhuaman, situată la periferia oraşului Cusco.

Una din liniile directoare ale acestui plan de reformă agrară urmăreşte să ofere "agricultorilor un acces mai echitabil la pieţe", a adăugat şeful statului peruan.

Reforma prevede un plan de industrializare favorabil ţăranilor, menit să sprijine dezvoltarea acestui sector al economiei.

Guvernul estimează că poate atinge astfel o coeziune socială mai mare prin adăugarea a peste 2,2 milioane de mici producători sectorului agriculturii familiale cu asigurarea unor condiţii mai bune pe piaţă.

Această reformă agrară este o promisiune electorală a actualului preşedinte, care a câştigat alegerile din 2021 în calitate de candidat al micii formaţiuni marxist-leniniste Peru Libre (Peru Liber).

Guvernul de la Lima a exclus exproprierea de terenuri, aşa cum s-a întâmplat în timpul dictaturii militare a generalului Juan Velasco Alvarado (1968-1975).

În iunie 1969, Juan Velasco Alvarado a adoptat o reformă funciară radicală care a alocat cooperativelor şi comunităţilor ţărăneşti aproximativ 11 milioane de hectare de teren deţinut de proprietari.

Preşedintele Castillo a ales să lanseze reforma funciară pe 3 octombrie, dată la care, în 1968, a avut loc lovitura de stat a generalului Velasco împotriva preşedintelui Fernando Belaunde.

 

 

 

 

 

 

sursa agerpres