Pescador turcesc ce bracona în Marea Neagră, somat cu focuri de armă
11 Aprilie 2018, 12:15 (actualizat 11 Aprilie 2018, 22:09)
(actualizat 11 Aprilie 2018, 22:09) | Știrile TVR

Urmărire cu focuri de armă în apele teritoriale române. Garda de Coastă a deschis focul în direcția unui pescador sub pavilion turcesc ce pescuia ilegal în zona Economică Exclusivă a României. Militarii au tras focuri de avertisment pentru ca marinarii turci să se predea, însă, aceştia au fugit. Mai bine de şapte ore au încercat poliţiştii să îi prindă, dar în final pescadorul a ajuns în apele turceşti.

Alerta s-a declanșat la 7 dimineața, când vasul turcesc a fost observat cu ajutorul sistemului de detecție SCOMAR. Poliţiştii Gărzii de Coastă au pornit imediat pe urmele braconierilor.

A fost identificată, la aproximativ 50 de mile marine est de localitatea Constanţa, o ambarcaţiune suspectă că desfăşoară activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României. Ambarcaţiunea a fost identificată ca fiind un pescador, sub pavilion Turcia.

Militarii Gărzii de Coastă au trimis mesaje radio, pentru a-i convinge pe marinarii turci să se predea.

În ciuda somaţiilor Gărzii de Coastă, echipajul a mărit viteza de deplasare a pescadorului. Poliţiştii au folosit armamentul şi au tras mai multe focuri de avertisment, dar echipajul a reuşit să fugă.

Urmărirea a durat mai bine de şapte ore, timp în care pescadorul şi-a schimbat de mai multe ori cursul de deplasare. Pentru a preveni distrugerea motoarelor navei, marinarii turci au încadrat sistemul de propulsie al navei făcând imposibil tirul Gărzii de Coastă.

Autorităţile din România au luat legătura și cu poliţiştii de frontieră din Bulgaria şi Turcia, pentru identificarea navei suspecte. Este al treilea pescador surprins în ultimul an în timp ce pescuia ilegal în zona Economică Exclusivă a României.