Peste 100 de mineri de la exploatarea Livezeni, județul Hunedoara, au refuzat să iasă din subteran

17 februarie 2021, 08:49

ACTUALIZARE Potrivit administratorului special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, minerii nu vor să accepte ca salariile să fie achitate până pe 26 februarie, aşa cum s-a convenit miercuri dimineaţă, la finalul unui alt protest spontan.

Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă acestea au fost întârziate din cauză că societatea a rămas fără jumătate din fondurile necesare pentru plata acestora.

De la 1 ianuarie, veniturile CEH s-au redus cu 7 milioane de lei, deoarece complexul nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din asigurarea serviciilor de sistem şi de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

––––––––––––––

Angajaţii din schimbul 4 nu au intrat în subteran, iar cei din schimbul 1 au început lucrul cu întârziere, la faţa locului deplasându-se, în cursul dimineţii, prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, scrie Agerpres.

Acesta a menţionat că drepturile băneşti ale minerilor vor fi achitate până pe 26 februarie din fonduri ale Ministerului Muncii, iar în următoarele trei luni de zile se vor face demersurile necesare pentru separarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) în două structuri: Complexul Energetic Valea Jiului şi Termocentrala Mintia.

„Încercăm ca în această perioadă să facem darea în plată şi să încercăm să separăm Complexul Energetic Valea Jiului de termocentrala Mintia. O să avem şi o discuţie la Ministerul Energiei, marţi, împreună cu sindicatele, Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean. Să facem un plan cert pentru următoarea perioadă, ca să nu mai existe disfuncţionalităţi”, a arătat prefectul judeţului Hunedoara.

Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă acestea au fost întârziate din cauză că societatea a rămas fără jumătate din fondurile necesare pentru plata acestora.

Potrivit administratorului special Cristian Roşu, de la 1 ianuarie 2021, CEH nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din serviciile de sistem şi de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

„Am pierdut serviciile de sistem de la data de 31 decembrie. Ele asigurau o bună parte din fondurile pe care le primeam, undeva la 5 milioane de lei pe lună, în condiţiile în care fondul de salarii este de 12 milioane de lei. Ajutorul pentru închiderea minei Lonea era 2 milioane lei. Am pierdut, dintr-o dată, 7 milioane de lei, din 12 milioane de lei”, a declarat Roşu.

CEH este format din minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, alături de termocentralele Paroşeni şi Mintia, numărând aproximativ 4.000 de angajaţi.

Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara şi-a arătat intenţia de a prelua în administrare Termocentrala Mintia, prin separarea acesteia de CEH şi formarea Complexului Energetic Valea Jiului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite