Peste 12.000 de cetățeni au sunat în 2017 la linia verde anticorupție. Multe sesizări s-au transformat în dosare penale
15 Februarie 2018, 22:09 (actualizat 15 Februarie 2018, 22:16)
(actualizat 15 Februarie 2018, 22:16) | Știrile TVR

Linia verde anticorupție e folosită de unii români în orice alt scop decât cel pentru care a fost înființată. Din miile de apeluri primite, unele reclamă, de exemplu, lipsa cabinelor telefonice dintr-un oraș sau prezența unor oameni din umbră care pândesc permanent. Sunt însă și cazuri în care un simplu apel poate duce la identificarea unor funcționari corupți.

"- Ăştia sunt bani de la pacienţi?

- Da.

- Cu ce titlu ia-ţi primit, domnul doctor?

- Drept recunoştinţă.

- Câţi bani sunt aici, domnul doctor?

- Cam 2000 de lei."

Este unul dintre cazurile rezolvate de ofițerii Direcției Anticorupție. Pacienții s-au plâns că unii medici ar fi condiționat actul medical.

Peste 12.000 de cetățeni au sunat în 2017 la telefonul verde. O parte dintre sesizări s-au transformat în dosare penale, însă o mare parte dintre informațiile transmise de către cetățeni nu au avut legătură cu activitatea organelor de anchetă ori cu realitatea.

Sesizărilor venite de la cetățeni li se adaugă verificările făcute de agenții sub acoperire. Se numesc teste de integritate și, spun specialiștii, sunt eficiente, spre deosebire de testările psihologice. Diferite și de flagrant, care vizează o anumită persoană.

Reprezentanții Direcției Anticorupție găsesc permanent zone vulnerabile.

Potrivit Direcției Generale Anticorupție, anul trecut au scăzut incidentele de integritate în cazul angajaţilor Ministerului de Interne, față de 2016.