Peste 200.000 de ruşi au fost mobilizaţi în două săptămâni
04 Octombrie 2022, 17:03 (actualizat 04 Octombrie 2022, 17:07)
(actualizat 04 Octombrie 2022, 17:07) | Știrile TVR

La două săptămâni după ce preşedintele Vladimir Putin a semnat ordinul de mobilizare "parţială", în armata rusă au fost încorporaţi 200.000 de rezervişti, a anunţat marţi ministrul apărării, Serghei Şoigu, citat de AFP.

Oficial, ar putea fi chemaţi sub arme 300.000 de militari din rezervă, care au experienţă sau competenţe utile pentru războiul din Ucraina, unde forţele ruse sunt într-o situaţie grea.

"Instruirea personalului unităţilor (nou) formate se realizează pe 80 de terenuri militare şi în şase centre de formare", a arătat Şoigu într-o şedinţă a guvernului de la Moscova. El a dat asigurări că recruţii vor fi trimişi pe front cu unităţi care au luptat deja în Ucraina.

Ministrul a susţinut, fără a face alte precizări, că la comisariatele militare din Rusia s-au prezentat "un număr important" de voluntari care nu primiseră ordine de mobilizare.

AFP consemnează însă că mobilizarea a provocat îngrijorare şi a dus chiar la manifestaţii împotriva ordinului în anumite regiuni. Zeci de mii de ruşi au plecat în grabă din ţară pentru a scăpa de încorporare. S-au semnalat şi numeroase cazuri de recrutări care nu îndeplineau condiţiile: studenţi, vârstnici sau bolnavi; Kremlinul a condamnat erorile de acest gen.

Şoigu a promis din nou marţi că tinerii chemaţi să satisfacă stagiul militar obligatoriu nu vor fi trimişi pe frontul ucrainean. La 1 octombrie, în Rusia a început recrutarea numită "de toamnă", în cadrul căreia vor fi chemaţi sub arme 120.000 de soldaţi.