Peste 34.000 de români au plecat la muncă în străinătate în ultimele două luni. Explicații în Parlament despre sezonierii români plecați în Vest

11 mai 2020, 18:20

Cei mai mulți lucrează cu forme legale, dar sunt și unii români care răspândesc informații false pe rețelele sociale.

Opoziția este nemulțumită de cum a fost gestionată situația muncitorilor sezonieri și nu exclud o comisie de anchetă în acest sens.

Trenul cu românce plecat aseară din gara din Timișoara a ajuns dimineața la Viena. Femeile care merg să îngrijească bătrânii din Austria au fost testate rapid de COVID-19, la scurt timp după ce au coborât din tren.

În Austria peste 30 de mii de persoane au nevoie de îngrijire permanentă. Așa că trenuri spre Viena vor pleca și zilele următoare, susțin autoritățile de acolo.

Cererile de forță de muncă din Germania și Austria au dus la certuri pe scena politică din România. Ministrul Muncii și cel al Externelor au fost audiați în Parlament. Aleșii au vrut să știe în ce condiții muncesc miile de români plecați în Occident în ultimele luni.

Cei care aleg munca sezonieră peste hotare câștigă cam 8 mii de euro net în 70 de zile. Ministrul de Externe avertizează că unii români distribuie informații false pe rețelele sociale. Un conațional a povestit că nu ar fi putut lua legătură cu autoritățile, după ce angajatorul i-ar reținut ilegal cartea de identitate.

Dacă parlamentarii vor decide să facă o comisie de anchetă, reprezentanții Guvernului vor fi chemați din nou să dea explicații pentru măsurile din ultimele luni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite