Peste 700 de decese Covid au fost raportate mai târziu cu o lună și jumătate. Explicații și efecte. Imaginea pandemiei este distorsionată, spun specialiștii

23 noiembrie 2021, 19:20

După miile de decese de anul trecut raportate de la sfârşitul lunii mai până la jumătatea lui iulie, în bilanţul naţional au mai apărut doar sporadic raportări cu decese din urmă. De la începutul lunii trecute, însă, au fost din nou centralizate mai târziu chiar şi zeci de cazuri pe zi de pacienţi răpuşi de COVID.

În 45 de zile au fost aproape 750 de decese COVID raportate din urmă. 76 au fost anunţate într-o singură zi, pe 18 noiembrie. Sunt şi bolnavi care s-au stins la începutul lui septembrie, dar abia acum au apărut în raportările centralizate.

Oficialii spun că România are un mecanism prin care se fac ajustări în foarte scurt timp, dar sunt alte ţări în care acest proces durează mult mai mult.

ANDREI BACIU, secretar de stat în ministerul Sănătății: Din nefericire, există în continuare chestiuni care țin de desfășurarea procesului de raportare. Ideea este ca datele finale să fie cele corecte. Nu este vorba de o acțiune care implică intenții nepotrivite, ci chestiuni tehnice birocratice de transmitere a acestor date.

Problema este că astfel nu avem o imagine clară a evoluţiei pandemiei, spune cercetătorul Octavian Jurma.

OCTAVIAN JURMA, medic şi cercetător: Distorsionează în primul rând curba epidemiologică, corelaţia pe care o facem între numărul de decese şi numărul de infectări. Aceste raportări de decese vin doar să ne confirme că situaţia a fost mult mai gravă. Faptul că ţi se zugrăveşte o imagine mult mai bună decât este în realitate face ca populaţia să nu se conformeze. Dacă situaţia nu e gravă, eu de ce să fac carantină, certificat verde?

Expertul spune că şi imaginea incidenţei este afectată, în condiţiile în care sunt peste 12.000 de infectări nealocate pe judeţe.

OCTAVIAN JURMA, medic şi cercetător: Nu mai există incidenţe obiective la care să se ia măsuri. De ce se raportează după săptămâni şi luni? Eu înţeleg că DSP-urile sunt încărcate, dar nu sunt chiar atât de încărcate încât cel mai important indicator pandemic, care este numărul de decese, în funcţie de asta facem totul. Pentru ca să evităm decesele, luăm măsurile. E păcat că ne speriem de măsurile care ne protejează viaţa.

Anul acesta, au fost raportate peste 3.500 de decese din 2020. Au fost diferenţe între cifrele din platforma Coronaforms și cele înregistrate de spitale în platforma ALERTE MS, a explicat fostul ministru Ioana Mihăilă. Cauzele descoperite: birocrația, insuficienta pregătire a angajaților din spitale care au raportat datele, dar și faptul că unele decese de Covid au fost confirmate doar după autopsii. După controale, sistemul de raportare a fost simplificat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă