Peste jumătate din populația lumii va fi obeză sau supraponderală până în 2035. Africa de Sud, una dintre cele mai afectate țări de pe continent

17 aprilie 2023, 12:31

 

Zeci de bunicuțe stau pe un drum public dintr-un township din Tembisa, în apropiere de Johannesburg. Ele sar și dansează pe muzică dată la maxim. Nicio mașină nu poate trece pe aici în următoarea oră. De patru ori pe săptămână, aici are loc Clubul de fitness, o inițiativă a lui Cathrine Mathebe.

Cathrine Mathebe, Bophelong Fitness Club: Anul acesta voi împlini 68 de ani. Sunt foarte, foarte în formă. Fac exerciții fizice patru zile pe săptămână. Eu vin cu toate lucrurile, cântecele, instrucțiunile. Eu însămi fac totul.

Nu sunt multe săli de sport în cartierele din Africa de Sud.

Cathrine Mathebe, Bophelong Fitness Club: Am început asta pentru că sufeream. Nu puteam să merg. Cântăream, mi-e frică să vă spun, cântăream o sută cincizeci de kilograme.

O sută patruzeci de femei și trei bărbați participă la cursurile ei. Cel mai în vârstă participant are 84 de ani. Şaptezeci la sută dintre femeile sud-africane sunt supraponderale sau obeze.

Guvernul sud-african a introdus o „taxă pe zahăr” pentru băuturile cu mai mult de patru grame de zahăr la 100 ml.

Zeci de mii de oameni din Africa de Sud mor în fiecare an din cauza diabetului, pentru ca țara are cel mai ridicat nivel de pe continent: unul din nouă. Si de aceea profesoara de aerobic este hotărâtă să mențină sănătos cartierul ei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite