Peste jumătate dintre victimele atacurilor informatice au plătit răscumpărarea pentru a-şi recupera datele

Infracțiuni cibernetice
Infracțiuni cibernetice
31 martie 2021, 15:05

Raportul publicat miercuri scoate în evidenţă faptul că pentru aproximativ un sfert dintre respondenţi (26%), pierderea financiară estimată a fost mai mică de o sută de dolari, dar pentru 9% costurile totale s-au încadrat între 2.000 şi 4.999 de dolari.

Potrivit sursei citate, pentru 17% dintre victime, plata răscumpărării nu a garantat returnarea datelor furate, în timp ce ponderea celor care au plătit răscumpărarea pentru a primi din nou acces la datele lor a fost cel mai ridicat (65%) în rândul celor cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani, două treimi dintre aceştia.

Prin comparaţie, puţin peste jumătate (52%) dintre cei cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani şi doar 11% dintre cei cu vârsta peste 55 de ani au recurs la această abordare, ceea ce arată că utilizatorii mai tineri au mai multe şanse să plătească o răscumpărare decât cei peste 55 de ani, notează Kaspersky.

Din datele analizate de specialişti reiese că, indiferent dacă au plătit sau nu, doar 29% dintre victime au reuşit să primească toate fişierele criptate sau blocate în urma unui atac, 50% au pierdut doar câteva dintre fişiere, 32% au pierdut o cantitate semnificativă, iar 18% au pierdut un număr mic de fişiere.

În acelaşi timp, 13% din totalul respondenţilor la studiu care au experimentat un astfel de incident şi-au pierdut aproape toate datele.

În prezent, patru din zece (39%) persoane au afirmat că erau conştiente de pericolul reprezentat de ransomware, în ultimele 12 luni.

La nivel general, în 2020, peste jumătate dintre victimele ransomware au plătit răscumpărarea pe care au cerut-o atacatorii cibernetici pentru a reintra în posesia datelor personale.

Ransomware este un tip de malware pe care infractorii cibernetici îl folosesc pentru a face rost de ban, după ce aceştia restricţionează accesul la datele utilizatorilor până la plata răscumpărării, prin utilizarea criptării sau blocarea acestora.

Studiul „Consumer appetite versus action: The state of data privacy amid growing digital dependency”, întocmit de Kaspersky, a fost realizat pe un eşantion de 15.000 de consumatori.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă