Peste o mie de reprezentanţi ai comunităţilor de romi au participat la o întâlnire online despre vaccinare. Oficialii au demontat ştiri false despre imunizarea anti-COVID
13 Decembrie 2021, 21:39 | Știrile TVR

Vaccinurile anti-COVID își păstrează eficiența faţă de formele severe şi de deces chiar şi în cazul variantei Omicron, care foarte probabil va deveni dominantă în lunile următoare şi în România. A spus-o coordonatorul campaniei de vaccinare, la o dezbatere cu comunitățile de romi. Oficialii care conduc lupta împotriva pandemiei au demontat mituri care au speriat de multe ori familiile de romi. Principala temere e că vor deveni infertili după vaccinare, un fake news propagat masiv.

Doar 34% dintre etnicii romi sunt vaccinaţi cu schemă completă. Potrivit unui Sondaj IRES, printre cauze sunt lipsa de încredere şi frica de efecte adverse.

Studiile au arătat nu doar că vaccinarea nu influenţează fertilitatea, dar le fereşte pe femei de ce e mai rău în cazul unei sarcini şi îi protejează de COVID inclusiv pe bebeluşi. Se vede şi în comunităţile cu multe persoane vaccinate.

Peste o mie de reprezentanţi ai comunităţilor de romi au participat la întâlnirea online despre vaccinare. Oficialii au demontat multe ştiri false și i-au sfătuit pe toţi să se vaccineze.

Chiar și acum, peste 90% dintre bolnavii de COVID aflați la terapie intensivă nu sunt vaccinați. O schemă completă de vaccinare reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori.