Pfizer se angajază să vândă vaccinuri şi medicamente fără adaos către ţările cele mai sărace

Pfizer vaccin
Pfizer vaccin
25 mai 2022, 11:33

Până în prezent, cinci state (Senegal, Rwanda, Ghana, Malawi şi Uganda) s-au alăturat acestui acord, care se concentrează pe cinci domenii terapeutice: boli infecţioase, oncologie, afecţiuni rare, boli inflamatorii şi sănătatea femeilor.

„Acest angajament va spori accesul la medicamentele şi vaccinurile brevetate ale Pfizer disponibile în Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru aproape 1,2 miliarde de oameni”, a declarat pentru AFP Angela Hwang, responsabilă în cadrul companiei Pfizer.

În total, 23 dintre vaccinurile şi medicamentele companiei sunt brevetate în domeniile relevante. Acestea includ, spre exemplu, mai multe tratamente oncologice, dar şi antiviralul Paxlovid şi vaccinul împotriva COVID-19.

În cazul în care un preţ mai avantajos a fost negociat în cadrul demersurilor pro echitate în lupta împotriva pandemiei acesta va fi cel care va fi aplicat, a precizat Pfizer.

În plus, în cazul în care în viitor vor fi dezvoltate alte medicamente în aceste zone, acestea vor fi incluse automat în acest acord.

Vânzarea fără adaos comercial înseamnă că în ţările în cauză vor fi percepute doar costurile de producţie şi cheltuielile de transport.

Acordul urmează să se aplice în cele din urmă tuturor ţărilor cu venituri reduse şi celor 18 state cu venituri mici sau medii, aşa cum sunt ele definite de Banca Mondială.

Pfizer trebuie, de asemenea, să colaboreze cu cele cinci ţări care s-au înscris deja pentru a identifica schimbările necesare – în special în ceea ce priveşte procedurile, infrastructura şi formarea personalului medical – astfel încât aceste tratamente să ajungă efectiv la pacienţi.

Bolile infecţioase ucid aproape un milion de oameni în fiecare an în aceste ţări sărace, potrivit companiei.

Anunţul Pfizer „va facilita accesul la unele dintre tratamentele sale esenţiale şi, sperăm, va permite o luptă mai eficientă contra bolilor vizate”, a comentat pentru AFP Amesh Adalja, specialist în maladii infecţioase.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite