Pictura lui Dali care a aprins „fitilul” unei enigme. „Chiar nu am putut găsi nimic asemănător în toată opera sa”
27 Februarie 2023, 13:23 (actualizat 27 Februarie 2023, 14:26)
(actualizat 27 Februarie 2023, 14:26) | Știrile TVR

Cercetare pentru expoziția din Chicago „Salvador Dalí: imaginea dispare” a dus la noi descoperiri despre celebrul artist suprarealist - inclusiv originile misterioase ale picturii de mari dimensiuni „Viziuni ale eternității”, scrie CNN.

Caitlin Haskell și Jennifer Cohen au rămas perplexe. Curatoarele, care lucrau amândouă la prima expoziție a Institutului de Artă din Chicago dedicată lui Salvador Dalí, făceau cercetări cu privire la tabloul său „Viziuni ale eternității” datat în 1936 și păstrat în muzeu de la sfârșitul anilor 1980. O compoziție verticală, „Viziuni ale eternității” înfățișează un peisaj enigmatic, de culoare albastru-ombre, cu o figură umanoidă umbrită, cocoțată în vârful unei singure arcade în stânga privitorului și o boabe de fasole în prim-plan.

Dar semnalele de alarmă s-au întețit; pictura părea să nu-și găsească locul în ansamblul mai mare de lucrări ale lui Dali din acea perioadă, au explicat Haskell și Cohen în timpul unei convorbiri telefonice comune.

„Chiar nu am putut găsi nimic asemănător în toată opera sa”, a spus Cohen.

Pe de o parte, „Viziuni ale eternității” este excepțional de mare - aproape 2,5 metri înălțime – dar a fost creat într-o perioadă în care faimosul artist suprarealist picta în principal figuri delicate în ulei, animale și obiecte pe pânze mici și panouri de lemn, au explicat cei doi. Lucrările sale la scară mică abundă în simbolism și sensuri duble, invitându-i pe spectatori să se apropie; „Viziuni ale eternității”, între timp, este o scenă slab populată, care le cere observatorilor să facă câțiva pași înapoi.

Dalí era cunoscut pentru motivele vizuale recurente - gândiți-vă la girafe în flăcări, piane dezumflate și, bineînțeles, ceasuri care se topesc - dar acest tablou nu părea să aibă niciun companion vizual, a spus Cohen.

„Ne-am întrebat: «Este acesta un Dalí?». Eram cu adevărat panicate”, a spus ea. Ele știau că tabloul fusese deținut anterior de regretatul Joseph R. Shapiro, un administrator al muzeului și președinte fondator al Muzeului de Artă Contemporană din apropiere, dar înainte de asta, proveniența sa era necunoscută. Rezolvarea misterului - și confirmarea autenticității tabloului - a fost esențială pentru a-l plasa în expoziție.

Neobișnuitul tablou a fost una dintre cele 25 de opere de artă ale lui Dalí analizate pe larg în vederea pregătirii expoziției „Salvador Dalí: imaginea disparte”, care s-a deschis la 18 februarie la Art Institute. Expoziția abordează practica lui Dalí prin intermediul temelor contrastante ale vizibilității și dispariției: pe măsură ce prolificul artist spaniol a devenit o figură de frunte a mișcării suprarealiste în anii 1930, el a repetat teme legate de dispariție, de la figuri vagi și iluzii optice (cum ar fi chipul actorului Mae West care se dublează în interiorul unui apartament) la portrete ascunse, mascate de vopsea.

„Am observat toate aceste abordări diferite ale dispariției, care erau de toate, de la materiale la metafore, în lucrările sale”, a explicat Cohen despre tema expoziției.

Haskell și Cohen au lucrat în tandem cu conservatorii de pictură ai muzeului, Allison Langley și Katrina Rush, care au întreprins o analiză tehnică a operelor de artă, dezvăluind informații despre unele dintre lucrările lui Dalí care le schimbă foarte mult sensul.

Imagistica cu raze X și infraroșii, de exemplu, a scos la iveală un portret ascuns în grafit al regelui Ludovic al II-lea al Bavariei sub suprafața operei de artă „Un chimist care ridică cu precauție extremă cuticula unui pian cu coadă”, din 1936. (Ludovic a fost un patron al compozitorului Richard Wagner, care apare în pictură).

Într-un alt caz, Langley și Rush au analizat pigmentul unui câine albastru închis aproape invizibil din colțul din dreapta jos al picturii „Invențiile monștrilor” din 1937, nefiind siguri dacă acesta s-a întunecat cu timpul. Acest lucru a confirmat că culoarea era neschimbată și intenționată. Cohen crede că acest câine este o referință ascunsă la poetul Federico Garcia Lorca, apropiat al lui Dalí, care fusese executat recent în Războiul Civil Spaniol.

Un mister daliescian

Enigma din jurul „Viziunilor eternității” nu a putut fi rezolvată însă doar în laborator. Întrucât lucrarea nu conținea desene ascunse sau indicii secrete care să arate că este vorba de un Dalí, Cohen și Haskell au început să încerce să localizeze lucrarea în cadrul operei sale mai ample. Asta a însemnat să arunce o plasă largă asupra a tot ceea ce a artistul a lucrat în anii 1930 și 1940.

Cohen a găsit în cele din urmă un indiciu mic, dar puternic, când a dat peste o ilustrație a lui Dalí comandată de revista Vogue în 1939. Acolo, cât se poate de mică, era o persoană cocoșată care purta o coardă - o siluetă geamănă cu o a doua figură văzută în spatele arcului din „Viziuni”.

Articolul din revistă era despre pavilionul suprarealist și obscen pe care Dalí l-a proiectat pentru Expoziția Universală din New York din acel an, o prezentare cu femei topless care jucau rolul de sirene, numite „Domnișoare de lichid vii”, în interiorul unei case de distracții arhitecturale. Dalí a decorat pavilionul cu schelete de pești, apendice de corali și imagini cu „Nașterea lui Venus” de Sandro Botticelli și „Sfântul Ioan Botezătorul” de Leonardo da Vinci.

„Trebuia să fie cu siguranță un spectacol”, a spus Haskell. „Pavilionul se afla în zona de distracții... așa că încearcă cu adevărat să aducă un pic de suprarealism publicului. Dalí face ca totul să fie total exagerat.”

Cohen și Haskell au examinat fotografii ale pavilionului realizate de Julien Levy, galeristul de lungă durată al lui Dalí, în căutarea unor legături suplimentare. Momentul lor evrika a venit atunci când inspectau o imagine a unei murale masive pe care Dalí a pictat-o pentru pavilion și au observat un set de boabe familiare. Pictura murală include ceasurile care se topesc din „Persistența memoriei”, o pereche de girafe în flăcări și un set antropomorfizat de sertare de dulap. Iar în stânga ceasurilor, și-au dat seama, se afla „Viziuni ale eternității”, parțial ascunsă în fotografie de alte decorațiuni.

La început, curatorii au presupus că Dalí le-a reprodus tabloul pentru pictura murală, a explicat Haskell. Dar când au adus descoperirile lor în fața echipei de conservare, adevărata natură a picturii s-a dezvăluit. „Conservatorii au spus: «Nu, acesta este tabloul... aceasta este pânza reală»”, și-a amintit Haskell. Și-au dat seama după modul în care pânza fusese decupată din pictura murală mai mare - marginile se potriveau perfect cu scena pe care Dalí o pictase pentru pavilionul său.

„A fost un șoc”, a adăugat Cohen.

Acum, „Viziuni ale eternității” a fost redenumită în „Visul lui Venus” - titlul picturii murale complete - și a fost datată din nou 1939, după decenii în care a fost clasificată greșit în cadrul colecției Institutului de Artă. În timp ce unele dintre panourile-surori ale picturii murale sunt identificate corect în colecția Muzeului Prefecturii Hiroshima din Japonia, altele par să lipsească. Haskell și Cohen mai au încă alte întrebări despre motivul pentru care pictura murală a fost împărțită în bucăți separate, de ce porțiunea Institutului de Artă a fost redenumită „Viziuni ale eternității” și unde se afla înainte de 1966, când Shapiro și soția sa au achiziționat-o pentru colecția lor.

În luna martie, curatorii și conservatorii își vor prezenta descoperirile de până acum într-un program la Institutul de Artă, dar cercetările vor fi „în curs de desfășurare pentru o perioadă lungă, lungă de timp”, a spus Cohen.

Între timp, „Visul lui Venus” este atârnat acum în cea de-a treia cameră a expoziției „Salvador Dalí: imaginea dispare”, alături de alte lucrări proaspăt analizate, oferind mai multe informații despre artistul din secolul XX, al cărui simbolism enigmatic și personalitate mai mare decât viața au devenit legendare.