Plafonarea prețurilor la energie, deocamdată o promisiune

7 octombrie 2021, 18:57

Plafonarea prețurilor la energie este o măsură pe care PNL și premierul interimar Florin Cîțu vor să o pună în aplicare după rezolvarea crizei politice.

„Am văzut și evoluția prețurilor în ultima perioadă și am luat decizia ca PNL și guvernul să susțină plafonarea prețurilor la energie în România”, a declarat Florin Cîțu miercuri seară, la briefing-ul de presă de la Palatul Victoria.

În urmă cu 3 săptămâni, prim-ministrul Florin Cîțu nu recomanda o astfel de măsură.

Deocamdată, nu este clar la ce nivel ar putea fi înghețat prețul energiei sau de când ar putea să se aplice măsura.

Anunțul făcut de premierul demis privind înghețarea prețurilor la energie a stârnit reacții în rândul partidelor din opoziție.

Plafonarea se regăsește și într-un proiect al PSD depus deja la Parlament.

Președintele Klaus Iohannis susține o astfel de măsură.

„În contextul acestei crize, pentru România este foarte importantă Legea consumatorului vulnerabil, pe care am promulgat-o recent, o lege care oferă un mecanism stabil, predictibil, de protecţie a segmentelor de consumatori expuse la fenomenul de sărăcie energetică. Totodată, OUG privind compensarea facturilor clienţilor casnici este binevenită pentru a oferi românilor un orizont de linişte şi siguranţă pentru sezonul rece. Sunt, însă, necesare în continuare măsuri eficiente care să protejeze şi economia, întreprinderile mici şi mijlocii, firmele din industrie şi companiile mari a căror competitivitate este puternic afectată prin scumpirea produselor energetice. Soluţiile aflate în acest moment pe masa deciziilor trebuie să fie corect fundamentate şi echilibrate, astfel încât situaţia actuală din energie să nu devină o povară insurmontabilă pentru diverse categorii sociale, pentru firmele din industrie sau pentru economie în general. În acest sens, atrag atenţia autorităţilor cu atribuţii în domeniu că sunt în continuare necesare soluţii cu caracter durabil, care să abordeze problema creşterii preţurilor pe termen lung, pentru a nu genera alte probleme mai serioase sau mai costisitoare”, a spus şeful statului, la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă.

De la 1 noiembrie, românii vor beneficia de legea consumatorului vulnerabil și de compensarea unei părți din valoarea facturilor la gaze și energie electrică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite