Planul chinezesc de pace: „Pentru moment”, Kremlinul nu vede întrunite condiţiile pentru o soluţionare „paşnică” a conflictului în Ucraina

Război Ucraina
Război Ucraina
27 februarie 2023, 14:05

„Orice efort care contribuie la aducerea acestui conflict pe o cale paşnică merită atenţie. Luăm în considerare planul prietenilor noştri chinezi cu o mare atenţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dar „este un proces lung. Pentru moment nu vedem premisele ca această afacere să poată urma un drum paşnic. Operaţiunea militară specială (în Ucraina) continuă”, a adăugat el.

Vineri, exact la un an de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, Beijingul a publicat un document în 12 puncte în care face apel la Moscova şi Kiev să participe la negocieri de pace.

Chiar dacă China încearcă să se impună ca mediator în acest conflict, poziţia sa de aliată a Rusiei o descalifică în ochii occidentalilor, care susţin la rândul lor Ucraina, notează AFP.

Chiar dacă Moscova şi Kievul nu au afişat în acest stadiu o dorinţă de a declanşa negocieri, ele au reacţionat prudent la propunerea gigantului economic chinez.

Astfel, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat „necesar” să lucreze cu Beijingul în sensul unei soluţionări a conflictului. Zelenski a precizat, de asemenea, că intenţionează să se întâlnească pe viitor cu omologul său chinez Xi Jinping.

Înaintea Kremlinului, diplomaţia rusă a comunicat că „apreciază” eforturile chineze, insistând în acelaşi timp asupra necesităţii recunoaşterii anexării de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova.

Tot luni, Kremlinul a calificat drept „absurde” noile sancţiuni impuse de Uniunea Europeană Rusiei la un an de la începutul ofensivei sale în Ucraina, care vizează 121 de indivizi şi entităţi.

„Toate astea sunt absurde. Vedem că plasează sub regimul sancţiunilor pe oricine (…), doar pentru a face noi liste”, a declarat presei Dmitri Peskov, dând asigurări în acelaşi timp că măsurile „nu vor jena” persoanele sancţionate.

El a spus că este „evident” că UE îşi va continua politica de sancţiuni şi că „noi persoane juridice şi morale se vor afla, într-un mod absurd” pe aceste liste.

UE a aprobat vineri cel de al zecelea set de sancţiuni menit să lovească economia Rusiei.

Aceste măsuri impun în special noi restricţii pentru exporturile UE către Rusia în valoare de 11 miliarde de euro şi îngheţarea activelor a trei bănci ruseşti şi a numeroase entităţi, între care companii iraniene, acuzate că furnizează drone Moscovei, potrivit unor surse diplomatice europene. Lista cuprinde 121 de indivizi şi entităţi.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite