PNL nu va face o nominalizare de premier la consultările de luni de la Cotroceni, dacă nu se conturează o majoritate parlamentară. Inițial, liberalii anunțaseră că îl propun pe Florin Cîțu

Consultări la Cotroceni. PNL
Consultări la Cotroceni. PNL
8 octombrie 2021, 16:06

„Având în vedere că, în acest moment, nu avem o majoritate în Parlamentul României, la aceste consultări, PNL nu va face o nominalizare de premier. Biroul Executiv Naţional al PNL consideră că, pentru deblocarea crizei politice, este cea mai bună decizie ca PNL să nu avanseze la consultările de luni o propunere de premier”, au transmis liberalii, citați de Agerpres.

Liberalii precizează însă că decizia ca premierul nominalizat să fie preşedintele partidului, Florin Cîţu, nu se modifică.

„Partidul Naţional Liberal a decis în şedinţa Biroului Executiv Naţional de azi că, în eventualitatea în care se conturează o majoritate parlamentară, nominalizarea PNL, pentru funcţia de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîţu, prim-ministrul interimar, preşedintele PNL. În eventualitatea în care nu se conturează o majoritate, decizia conducerii PNL este aceea de a nu se prezenta cu o propunere de premier la consultările de luni de la Palatul Cotroceni”, mai arată liberalii.

PNL anunțase că propunerea de premier pe care o vor face liberalii luni la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis este Florin Cîţu. Joi seara, Biroul Executiv al PNL a decis, cu unanimitate de voturi, ca Florin Cîţu să fie propunerea pentru Biroul Politic Naţional pentru funcţia de prim-ministru pe care partidul o va face în cadrul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis.

Liberalii mai  anunțaseră că delegaţia PNL care va participa luni la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis va fi formată din Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Cum se pot organiza anticipate

La scenariul anticipatelor se poate ajunge dacă preşedintele Klaus Iohannis vine cu două propuneri de premier care sunt respinse de Parlament în decurs de 60 de zile. În această situaţie, preşedintele României solicită celor două Camere dizolvarea Parlamentului și se organizează alegeri anticipate.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat pentru luni, la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru.

Liberalii sunt primii aşteptaţi la discuţii, la ora 12.00.

Programul consultărilor de luni, de la Palatul Cotroceni:

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite