PNRR ar putea bloca pensiile de serviciu. MAI și MApN se opun eliminării pensiilor speciale. Guvernul a decis să întrebe CE dacă pensiile militarilor intră în categoria pensiilor de serviciu
13 Iulie 2022, 11:11 (actualizat 13 Iulie 2022, 19:22)
(actualizat 13 Iulie 2022, 19:22) | Știrile TVR

România si-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) că, până la finalul anului 2022, va avea un nou cadru legislativ pentru sistemul de pensii speciale, care să reducă cheltuielile bugetare.

Guvernanții se întreabă dacă în categoria pensiilor speciale vor intra și pensiile de serviciu, respectiv pensiile militare. Instituțiile europene și-ar dori ca acestea să intre în categoria pensiilor speciale, însă, săptămâna trecută, când Ministerul Muncii a creat un Memorandum pe care l-a trimis către ministerele  de resort, a primit un răspuns negativ de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Apărării Naționale (MApN), care au refuzat să avizeze acel memorandum.

În acest moment, este un blocaj, pentru că noua lege a pensiilor speciale nu poate fi creată fără aprobarea celor două ministere de resort.

Guvernul a stabilit, miercuri, în ședință, că va cere puncte de vedere Comisiei Europene privind acest subiect - dacă pensiile militarilor intră în categoria pensiilor speciale.

Aproximativ 9.000 de oameni iau pensii de serviciu, intră în această clasă persoane care au lucrat în ambasade, cei care au lucrat la Curtea de Conturi.

Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene: „Dacă ne referim la jalon și conținutul lui este pentru pensiile speciale, dacă ne referim la legislația națională, noi avem pensiile de serviciu. În toate statele membre ale Uniunii Europene, pentru aceste grupe de funcționari și personal încadrat, există pensii de serviciu, deci nu cred că va putea interveni Comisia Europeană să determine România ca să facă într-un alt fel decât există practica în țările membre ale Uniunii Europene. Este o chestiune care trebuie limpezită”.

Actul normativ ar trebui să fie gata până la finalul acestui an, urmând să se aplice de anul viitor.