Poliţia franceză a primit permisiunea de a folosi drone echipate cu camere pentru monitorizarea mulţimilor şi controlul frontierelor
21 Aprilie 2023, 12:45 | Știrile TVR

Poliţia franceză a primit permisiunea, începând de vineri, să folosească drone echipate cu camere pentru o gamă largă de sarcini, inclusiv monitorizarea mulţimilor şi controlul frontierelor, în urma publicării unui decret joi în Jurnalul Oficial, informează vineri agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Acest lucru vine cu puţin peste un an înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024 şi într-un moment în care opoziţia faţă de reforma pensiilor a preşedintelui Emmanuel Macron a declanşat proteste uriaşe devenite uneori violente.

Decretul permite poliţiei, vămilor sau armatei să folosească drone pentru a preveni atacuri asupra persoanelor sau bunurilor, asigura securitatea adunărilor în locuri publice, precum şi menţinerea sau reinstituirea ordinii publice când aceste adunări sunt susceptibile să perturbe sever ordinea publică.

Dronele pot fi de asemenea folosite pentru prevenirea actelor teroriste, reglementarea fluxurilor de transport, supravegherea frontierelor şi salvarea oamenilor, se arată în decret.

Decretul detaliază şi implementează în practică o lege a securităţii votată de parlament anul trecut.

Autoritatea de supraveghere a confidenţialităţii datelor CNIL din Franţa a cerut în martie ca o politică detaliată de utilizare să fie publicată, inclusiv asupra informării publicului vizat de utilizarea dronelor.