Poliţia iraniană reîncepe supravegherea purtării hijabului
02 Ianuarie 2023, 14:44 (actualizat 02 Ianuarie 2023, 14:57)
(actualizat 02 Ianuarie 2023, 14:57) | Știrile TVR

Poliţia iraniană reîncepe să supravegheze portul hijab de către femei în maşini, au relatat luni media locale, la peste 100 de zile de la moartea în detenţie a tinerei iraniene Mahsa Amini, care a provocat proteste violente în întreaga ţară, relatează AFP, citată de Agerpres.

Iranul este zguduit de tulburări după moartea, pe 16 septembrie, a Mahsei Amini, de 22 de ani, care a fost arestată pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar strict al femeilor.

"Poliţia a început noua etapă a programului Nazer-1 ("supraveghere" în persană, n.r.) în întreaga ţară", a declarat pentru agenţia de presă Fars un "înalt responsabil" al poliţiei.

"Trebuie să menţionăm că Nazer-1 se referă la absenţa hijabului în maşini", a explicat el, poliţia trimiţând ulterior un mesaj text unui contravenient.

Potrivit agenţiei, acest mesaj va fi următorul: "Absenţa vălului a fost observată în maşina dvs. Este necesar să respectaţi normele societăţii şi să vegheaţi ca această acţiune să nu se repete".

În schimb, ameninţarea prezentă într-o primă versiune a acestui mesaj - care stipula că "dacă acţiunea se repetă, veţi suferi urmări legale şi judiciare" - a fost înlăturată.

Programul Nazer a fost lansat de poliţie în 2020.

După mobilizarea care a urmat morţii Mahsei Amini, poliţia moravurilor - care a arestat-o pe tânără în septembrie - a renunţat să mai reţină femeile care mergeau cu capul gol pe stradă şi să le conducă la postul de poliţie.

La începutul lui decembrie, procurorul general iranian Mohammad Jafar Montazeri a declarat că unităţile poliţiei moravurilor - cunoscute sub numele de Gasht-e Ershad (patrulă de orientare) - au fost desfiinţate.

Militanţii rămân însă sceptici la această declaraţie, în lipsa unui anunţ clar în acest sens din partea Ministerului de Interne.