Politica fiscală, motiv de îngrijorare. Oficialii europeni se tem că România va rata ținta de deficit anul viitor

26 octombrie 2017, 16:48

Un raport al oficialilor europeni arată că executivul a pus foarte mare accent pe consum şi nu s-a axat pe o creştere economică pe termen lung, bazată pe investiţii şi atragere de fonduri europene.

Premierul s-a făcut însă că nu ştie despre ce este vorba.

În ciuda avertismentelor de la Bruxelles, măsurile din programul de guvernare merg mai departe.

Ministrul Finanţelor a anunţat că impozitul pe venit va scădea la începutul anului viitor cu 6 puncte procentuale pentru toate tipurile de venituri, indiferent că vorbim despre salarii, chirii sau pensii.

Angajaţii vor avea de la 1 ianuarie doar 2 contribuţii pe care le vor plăti la stat: pensia şi sănătatea. Iar angajatorul rămâne cu plata uneia pentru şomaj şi accidente de muncă. În total, 37,25%, cu 2 procente mai puţin decât acum.

Însă este doar o jumătate din scăderea promisă de guvernanţi în campania electorală.

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii: „Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către pilonul II de pensii de la 5.1 la 3.7%, dar atenție, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent (…) ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%.

Asta în condiţiile în care Comisia Europeană a avertizat guvernul de la Bucureşti că nu trebuie luată o astfel de măsură din scurt şi fără o analiză serioasă.

Salariul minim va fi majorat de la 1 ianuarie la 1.900 de lei, mult peste promisiunea iniţială. Mărirea va compensa şi transferul contribuţiilor la angajat.

Pensia minimă se majorează la 1 iulie, cu 6 luni mai târziu faţă de ce spune programul de guvernare. Tot atunci creşte şi punctul de pensie cu 100 de lei.

Oficialii europeni au avertizat de mai multe ori că ţara noastră va depăşi deficitul bugetar în acest an, iar îngrijorările sunt chiar mai mari pentru anul următor.

Deocamdată, Finanţele nu au găsit nicio modalitate legală prin care să oblige mediul de afaceri să majoreze salariile brute după transferul contribuţiilor.

________________

Semnale de alarmă de la Comisia Europeană legate de politica fiscală a României. Un raport, întocmit de instituţia europeană, relevă temerile acesteia că România nu se va încadra anul viitor in ţinta de deficit de 3%, din cauza cheltuielilor sporite cu creşterile salariale.

Drept răspuns, oficialii români au prezentat planul lor privind transferul contribuţiilor de la angajator la angajat concomitent cu o scădere a impozitului pe venit de la 16% la 12% sau 10%.

O altă măsura avută în vedere este transferarea unei părţi a contribuţiilor de la pilonul II de pensii către pilonul I. Comisia recomandă ca astfel de modificări la sistemul de pensii să nu fie făcute brusc.

Pentru o creştere economică pe termen lung e nevoie de politici care să îmbunătăţească absorbţia fondurilor europene şi de investiţii în sectorul public.

Comisia Europeană remarcă însă faptul că acestea au fost trecute pe planul doi, preferându-se politicile care încurajează consumul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite