Politico: Interzicerea motoarele cu combustibili fosili provoacă o bătălie între Germania și Franța
14 Martie 2023, 10:31 (actualizat 14 Martie 2023, 10:58)
(actualizat 14 Martie 2023, 10:58) | Știrile TVR

Viitorul motorului cu combustie internă se transformă într-un război franco-german, scrie Politico.

O alianță de țări favorabile automobilelor, condusă de Germania, a ridicat luni temperatura în lupta împotriva legislației UE care ar trimite motoarele la fier vechi în cadrul eforturilor istorice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din transporturi.

În urma unei întâlniri la Strasbourg, miniștrii-cheie din cadrul unui grup de țări iubitoare de mașini au declarat că normele care pun capăt vânzării de mașini și camionete noi cu motoare cu combustie până în 2035 – deja acceptate de Parlamentul European și convenite în principiu de țările membre – necesită modificări.

„Nu există nicio propunere [a Comisiei Europene] care să corespundă așteptărilor noastre și de aceea nu ne-am atins încă obiectivul”, a declarat ministrul german al transporturilor, Volker Wissing, după reuniune.

Dar Franța nu are de gând să se predea.

Parisul a semnalat că va susține planul UE de zero emisii din 2035, la fel ca Madridul, ceea ce înseamnă că două dintre cele mai mari țări producătoare de autovehicule ale blocului comunitar se află alături de un grup de state mai mici care s-au angajat deja să reducă drastic emisiile de CO2 ale autoturismelor.

„Suntem pregătiți să luptăm pentru el, pentru că [amânarea] este o greșeală de mediu și cred că este și o greșeală economică”, a declarat luni ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, pentru France Info – înainte de reuniunea de la Strasbourg, la care nu a participat niciun ministru francez.

În colțul opus, guvernul german, alături de aliații săi Italia, Polonia, Bulgaria și Republica Cehă, face presiuni pentru a obține o portiță pentru ca mașinile să poată funcționa cu e-carburanți – o alternativă sintetică și oarecum mai ecologică la combustibilii fosili care pot fi utilizați în motoarele cu combustie convenționale.

Împreună, aceste țări au suficientă greutate pentru a se opune prin veto la această legislație, împreună cu viitoarele legi separate care acoperă poluanții toxici din gazele de eșapament, denumite Euro 7, precum și normele privind eficiența combustibilului pentru camioane.

Potrivit lui Martin Kupka, ministrul ceh al transporturilor, care a convocat summitul alianței motoarelor de la Strasbourg, nu toată lumea se preocupă de e-combustibilii la fel de mult ca germanii, dar o listă de solicitări adresată Comisiei va acoperi toate cele trei acte legislative privind vehiculele și va fi trimisă în zilele următoare.

Germania a respins deja prima încercare a Bruxelles-ului de a încheia un armistițiu pentru 2035.

După cum a relatat POLITICO săptămâna trecută, Comisia era dispusă să propună o declarație juridică care ar fi înăsprit limbajul textului convenit privind standardele de CO2 pentru autoturisme și camionete pentru 2035, transformându-l într-o portiță de scăpare pentru e-combustibilii.

Dar acest lucru nu a picat bine la Berlin, unde Partidul Liber Democrat, favorabil automobilelor, al lui Wissing, controlează Ministerul Transporturilor.

FDP simte că a atins o problemă politică puternică, exploatând temerile legate de schimbările dureroase care vor însoți tranziția către vehiculele electrice – ceva care va fi un semn de moarte pentru sute de companii specializate în componente pentru motoare cu combustie, dar care nu își au locul într-o lume a vehiculelor electrice.

„Propunerea Comisiei a fost formulată atât de blând încât nu s-a putut face mare lucru din ea”, a declarat Bernd Reuther, purtătorul de cuvânt al FDP pentru politica de transport. „Împinge lucrurile foarte departe în viitor. Noi nu dorim un compromis vagabond.”

Comisia are puțin spațiu de manevră pentru a găsi un acord, deoarece Parlamentul European a declarat că nu va redeschide textul final convenit anul trecut. Există foarte puțin timp pentru a acționa înainte ca calendarul legislativ al UE să se încheie odată cu alegerile europene de anul viitor.

„Nu ne putem lăsa nici noi să fim presați de timp, pentru că nu noi am lăsat chestiunea în așteptare luni de zile”, a spus Wissing, argumentând că Comisia ar fi trebuit să rezolve problema vara trecută.

Nici propunerile de a înființa un grup de lucru care să evalueze opțiunile pentru e-combustibili și de a conveni revizuirea legii în 2026, așa cum este practica standard pentru legislația UE, nu au fost acceptabile. „Ele nu corespund cerințelor noastre”, a declarat Wissing.

Reuther, de la FDP, dorește o legislație complet separată care să acopere e-combustibilii și care să prevaleze asupra standardelor de eficiență a parcului auto, dar elaborarea acesteia ar dura mult timp și oricum nu există nicio garanție că ar fi aprobată de Parlament și de alte țări.

Ministrul ceh Kupka a declarat că miniștrii favorabili motoarelor sunt încrezători că se poate ajunge la un acord cu Comisia în zilele următoare, inclusiv „o scutire obligatorie din punct de vedere juridic, însă în alte moduri, nu cu redeschiderea legislației”.

Dar Franța nu este interesată să modifice o măsură care a fost convenită în aproape doi ani de discuții chinuitoare, finalizată între țările UE în timpul președinției franceze a Consiliului European de anul trecut și care are nevoie doar de o aprobare oficială din partea miniștrilor pentru a deveni lege.

„Din punct de vedere economic este incoerent, din punct de vedere industrial este periculos, nu este în interesul nostru național, nu este în interesul producătorilor noștri naționali și, mai presus de toate, nu este în interesul planetei”, a declarat Le Maire despre eforturile de a bloca planul.

Blocajul aliniază Franța cu alte țări care susțin obiectivul privind mașinile nepoluante din 2035, precum Spania, Belgia, Suedia, Danemarca, Irlanda și Olanda.

Disputa subminează pretenția Europei de a fi un lider global în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și riscă, de asemenea, să se extindă în dezbateri mai ample privind echilibrul de putere în politica continentală.

„Pentru francezi, această situație reprezintă, de asemenea, o oportunitate”, a declarat un diplomat dintr-o țară favorabilă interzicerii motoarelor. „Cu cât pot contribui mai mult la ideea că Germania se descurcă singură, cu atât mai mult se întărește opinia că germanii sunt un partener nesigur în Europa”.

În loc să protejeze tehnologia moștenită, Le Maire dorește ca producătorii auto din Europa să treacă rapid la vehiculele electrice și a susținut programele masive de subvenții de stat ale Franței pentru vehiculele electrice, precum și eforturile UE de a vărsa miliarde de euro în crearea unei industrii autohtone de celule de baterii. Spania face demersuri similare pentru a susține bateriile.

Pentru Le Maire, este mai important să se accelereze trecerea Europei la vehiculele electrice decât să se încetinească ritmul tranziției prin crearea de incertitudini în jurul anului 2035.