Politico: Regimul Putin, lovit dur de penuria de microcipuri

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
6 septembrie 2022, 14:04

După ce au tras (sau au pierdut în luptă) mult mai mult din arsenalul de rachete decât au anticipat inițial, soldații Moscovei se bazează acum din ce în ce mai mult pe stocurile de muniții primitive din epoca sovietică, în timp ce forțele ucrainene înarmate occidental se luptă pentru a schimba jocul într-o zonă sudică, folosind o contraofensivă cu lovituri precise asupra haldelor de muniție și a infrastructurii-cheie, cum ar fi podurile.

Kievul este foarte conștient de faptul că rezultatul războiului va depinde probabil de capacitatea Rusiei de  a găsi o modalitate de a recâștiga accesul la cipuri de înaltă tehnologie, și încearcă să se asigure că nu le va primi. Pentru a semnala pericolul, Ucraina trimite avertismente internaționale că Kremlinul a întocmit liste de cumpărături cu semiconductori, transformatoare, conectori, carcase, tranzistori, izolatori și alte componente, majoritatea realizate de companii din SUA, Germania, Țările de Jos, Regatul Unit, Taiwan și Japonia, printre altele, de care are nevoie pentru a-și alimenta efortul de război.

Mesajul este clar: nu-i lăsați pe ruși să pună mâna pe aceste gadget-uri.

Politico a consultat una dintre listele rusești, care este împărțită în trei categorii prioritare, de la cele mai critice componente la cele mai puțin critice. Include chiar și prețul pe bucată pe care Moscova se așteaptă să-l plătească, până la ultima copeică. Deși Politico nu a putut verifica în mod independent proveniența listei, doi experți în lanțurile de aprovizionare militare au confirmat că aceasta este în concordanță cu concluziile altor cercetări despre echipamentele și nevoile militare ale Rusiei.

La prima vedere, Rusia nu ar trebui să poată achiziționa cea mai sensibilă tehnologie de pe liste. Având doar o tehnologie internă de bază, Kremlinul s-a bazat pe jucători-cheie din SUA, UE și Japonia pentru semiconductori în ultimii ani, iar aceștia ar trebui să nu fie la îndemână datorită sancțiunilor. Dificultatea ar apărea dacă o țară intermediară precum China ar cumpăra tehnologiile, apoi le-ar vinde Moscovei. În cazuri extreme, rușii par să scoată cipuri din aparatele de uz casnic, cum ar fi frigiderele.

Premierul ucrainean Denis Shmyhal a subliniat că războiul a ajuns într-un punct de inflexiune în care avantajul tehnologic se dovedește decisiv.

„Conform informațiilor noastre, rușii au consumat deja aproape jumătate… din arsenalul lor de armament”, a spus el pentru Politico.

El a adăugat că Rusia are doar „patruzeci” de rachete hipersonice. „Acestea sunt cele care au precizie și acuratețe datorită microcipurilor pe care le au. Dar din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, livrările acestui echipament cu microcipirui de înaltă tehnologie s-au oprit și nu au cum să reînnoiască aceste stocuri. ”

Cipuri în meniu

Dintre cele 25 de articole pe care Rusia le caută cu disperare, aproape toate sunt microcipuri fabricate de firmele americane Marvell, Intel, Holt, ISSI, Microchip, Micron, Broadcom și Texas Instruments. În completarea listei se află cipurile companiei japoneze Renesas, care a achiziționat IDT cu sediul în SUA, compania germană Infineon, care a achiziționat Cypress din SUA, microcircuite de la firma americană Vicor și conectori de la firma americană AirBorn. Unele dintre articole pot fi găsite cu ușurință în comercianții cu amănuntul de electronice online, în timp ce altele au fost epuizate de luni de zile din cauza deficitului global de microcipuri.

Cel mai ieftin articol de pe lista cu prioritate, transceiver-ul gigabit Ethernet 88E1322-AO-BAM2I000, produs de Marvell, se pare că poate fi achiziționat de la Moscova pentru 430,83 ruble bucata, sau aproximativ 7 euro. Cel mai scump articol, o matrice programabilă 10M04DCF256I7G realizată de Intel poate fi achiziționat la 66815,77 ruble sau 1.107 euro fiecare, conform listei (înainte de lipsa de cipuri, ar fi costat sub 20 de euro).

Când vine vorba de lista cu priorități medii, companii precum Harting din Germania și Nexperia din Țările de Jos (care a fost achiziționată de firma chineză de tehnologie Wingtech în 2019) sunt prezente în mare măsură. Rușii caută o gamă de carcase și conectori Harting, arată lista, inclusiv 09 03 000 6201 și 09 03 000 6104, precum și Nexperia/NXP 74LVC1G14GV, 125 de invertoare și 74 LVC1G14GV de la Nexperia/NXP, 125 de invertoare și 74 LVC1242 octal buffer, 74 LVC124.

James Byrne, directorul de informații și analize pe surse deschise la al think tank-ului de apărare și securitate RUSI, a declarat că este posibil ca Rusia să fi cumperat stocuri de microcipuri occidentale și alte echipamente esențiale de ani de zile, dar acum este pe punctul de-a rămâne în pană.

Programul de achiziții militare rusești este „amplu, bine finanțat și are o bază militară și industrială uriașă de producție”, a spus Byrne. „Dar acum au cheltuit atât de mult în Ucraina, au nevoie de un volum mare de provizii noi. Iar sancțiunile le vor îngreuna… Așa că vor trebui să acorde prioritate lucrurilor critice, și de aceea apar aceste documente.”

De la invadarea Ucrainei, în februarie, țările occidentale au înăsprit sancțiunile împotriva Rusiei, țintind din ce în ce mai mult lanțurile sale de aprovizionare cu microcipuri pentru a-și reduce capacitățile militare. Noile sancțiuni vin pe lângă anii de controale mai stricte ale vânzărilor de cipuri – care se încadrează adesea în „bunuri cu dublă utilizare” deoarece sunt folosite atât în aplicații militare, cât și în cele civile – în temeiul acordurilor internaționale ca Aranjamentul de la Wassenaar, precum și a legislației recente a UE.

Experții avertizează că aceste regimuri de control al exporturilor nu reușesc prea des să oprească transferurile de tehnologie către actori și entități nedorite.

„Odată ce cipurile au părăsit fabrica, este foarte greu să știi unde anume ajung”, a spus Diederik Cops, cercetător în comerț și exporturi de arme la Institutul Flamand de Pace, o organizație de cercetare legată de parlamentul flamand.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite