Politico: Turnelul din Africa al lui Lavrov, un exemplu despre modul în care Moscova înfrânge UE în războiul informațional

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
26 iulie 2022, 14:21

În aceeași perioadă, Josep Borrell, șeful diplomației UE, a fost o „fantomă virtuală” online, conform datelor de la CrowdTangle, un instrument de analiză a rețelelor de socializare deținut de Meta. Borrell a avut doar o mențiune pe Facebook despre Africa.

Cea mai recentă confruntare dezechilibrată dintre Lavrov și Borrell pentru inimile și mințile oamenilor din Africa evidențiază ceea ce mulți din cercurile politice ale UE știu de ani de zile, dar puțini sunt dispuși s-o recunoască public.

În lupta de dezinformare dintre Rusia și UE, Europa rămâne depășită și lipsită de resurse pentru a combate manualul sofisticat al Kremlinului, care combină mass-media de stat, zeci de diplomați răspândiți în întreaga lume și, ocazional, instrumente ascunse pentru a comercializa neadevăruri și minciuni directe, notează Politico.

Strategia rusă se poate extinde rapid pe măsură ce șeful diplomației ruse străbate patru țări africane săptămâna aceasta – tactici pe care UE nu le poate combate cu ușurință. În ciuda sancțiunilor larg răspândite împotriva mass-mediei de stat, cum ar fi RT și Sputnik, publicațiile ruse continuă să ajungă la zeci de milioane de oameni la nivel global cu un mesaj deschis pro-rus. Ca răspuns, UE nu a reușit să contracareze această presă a falsurilor, bazându-se adesea pe comunicate de presă ferme, pe fotografii neobișnuite și pe un număr mic de oficiali însărcinați cu dezinformarea rusă.

„Abilitatea Rusiei de a-și promova dezinformarea a rămas necontrolată în multe părți ale lumii”, a declarat Bret Schafer, șeful echipei de manipulare a informațiilor a Alianței pentru Securizarea Democrației, care urmărește dezinformarea susținută de stat. „Poate că audiența sa [în Europa] a scăzut de când a început războiul. Dar asta nu înseamnă că nu-și găsește audiență în altă parte”.

Totuși, zelul lui Lavrov s-ar putea dovedi nu într-atât de productiv. Spre deosebire de perioada Războiul Rece, când multe dintre guvernele africane apelau la Moscova pentru ajutor, multe dintre țările din regiune se uită acum la buzunarele adânci ale Chinei, nu la Rusia.

„Folosirea narațiunii colonialiste malefice nu este nouă, deoarece Kremlinul o folosește de ani de zile ca parte a unei strategii mai ample de a-și crește amprenta în Africa”, a declarat Amanda Paul, analist senior de politici la Centrul de Politici Europene. „În cele din urmă, Rusia are foarte puțin de oferit țărilor africane. În afară de arme, securitate și energie, multe tranzacții rămân doar pe hârtie.”

Capacitatea Rusiei de a-și împinge dezinformarea la nivel global, în timp ce UE urmărește în cea mai mare parte de pe margine, nu este tocmai ceea ce sperase Bruxelles-ul atunci când a luat măsuri împotriva presei susținute de Kremlin în urma declanșării invaziei din Ucraina, mai scrie Politico.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite