Politico: Următoarea criză a Europei - apa
28 Aprilie 2023, 08:10 (actualizat 28 Aprilie 2023, 08:14)
(actualizat 28 Aprilie 2023, 08:14) | Știrile TVR

Abia suntem în primăvară, iar Europa se confruntă cu seceta, scrie Politico.

Un rezervor-cheie care deservește milioane de catalani se diminuează. Un conflict legat de apă a declanșat ciocniri în Franța, unde mai multe sate nu mai pot furniza apă de la robinet locuitorilor. Iar cel mai mare râu din Italia este deja la fel de scăzut ca în iunie anul trecut.

Mai mult de un sfert din continent se află în secetă din aprilie, iar multe țări se pregătesc pentru o repetare - sau chiar mai rău - a verii secetoase de anul trecut.

Un studiu care a folosit date din satelit a confirmat la începutul acestui an că Europa suferă de secetă severă din 2018. Temperaturile în creștere fac dificilă recuperarea acestui deficit, lăsând continentul blocat într-un ciclu periculos în care apa devine din ce în ce mai precară.

„Cu câțiva ani în urmă aș fi spus că avem suficientă apă în Europa”, a declarat Torsten Mayer-Gürr, unul dintre autorii principali ai studiului realizat prin satelit. „Acum se pare că ne-am putea confrunta cu probleme”.

În timp ce condițiile umede din următoarele săptămâni ar putea reumple solurile de suprafață și ar putea ajuta agricultura, chiar și o primăvară ploioasă nu poate remedia deficitul actual de apă subterană din Europa, avertizează experții.

Cu vara la un pas distanță, guvernele se străduiesc acum să abordeze atât penuria actuală, cât și pe cea viitoare, gestionând în același timp tensiunile generate de concurența tot mai mare pentru apă.

Seceta, a declarat săptămâna trecută premierul spaniol Pedro Sánchez, „va fi una dintre dezbaterile politice și teritoriale centrale ale țării noastre în următorii ani”.

Seceta de iarnă

Seceta istorică de anul trecut a epuizat rezervoarele de suprafață și subterane ale Europei.

Iarna ar fi trebuit să aducă ușurare. Dar în multe dintre cele mai afectate regiuni ale continentului a plouat sau a nins foarte puțin.

Franța, unde nu a plouat mai mult de 30 de zile consecutive în ianuarie și februarie, a cunoscut cea mai secetoasă iarnă din ultimii 60 de ani.

Fundația de cercetare CIMA din Italia a constatat o reducere de 64% a ninsorilor până la jumătatea lunii aprilie. Râul Po curge la fel de scăzut ca vara trecută; lacul Garda este deja la mai puțin de jumătate din nivelul său mediu.

Un raport al asociației spaniole a fermierilor COAG a constatat că unele cereale trebuie „anulate” în patru regiuni întregi în acest an; un meteorolog a declarat pentru El País că „trebuie să ne luăm adio de la aproape întreaga recoltă de măsline”.

Rezervația de Sau, la nord de Barcelona, a scăzut atât de mult încât autoritățile au decis să scoată peștii pentru a evita ca aceștia să moară și să contamineze rezervele de apă din regiune. În întreaga Catalunie, rezervoarele se află la doar 27 la sută în luna aprilie. Săptămâna viitoare, Spania se va confrunta cu un val de căldură timpurie.

Potrivit ministrului Tranziției Ecologice, Teresa Ribera, disponibilitatea apei în Spania, la fel ca în Franța, ar putea scădea cu până la 40 la sută până în 2050.

Precipitațiile de iarnă sunt cruciale în special pentru țările mediteraneene, a declarat Fred Hattermann, hidrolog la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic.

Având în vedere precipitațiile slabe din acest an și stratul subțire de zăpadă din Alpi, „dacă nu vom avea multe precipitații acum... atunci suntem practic blocați în secetă”, a adăugat el.

Cu toate acestea, orice ploaie de primăvară ar servi doar la atenuarea stresului hidric din această vară.

Pentru ca Europa să iasă din cercul vicios de a începe fiecare an cu un deficit major de apă subterană, „am avea nevoie de aproape un deceniu cu precipitații abundente”, a avertizat Hattermann.

Rolul schimbărilor climatice

Predicția precipitațiilor pe perioade atât de lungi este dificilă, mai ales în contextul în care schimbările climatice modifică tiparele de precipitații. Una dintre puținele proiecții pe termen lung, prognoza serviciului meteorologic german pentru anii 2020, prezice că țara va avea mai degrabă mai puține precipitații decât mai multe în cea mai mare parte a deceniului.

Dar chiar dacă nivelurile de precipitații rămân aceleași, schimbările climatice vor reduce disponibilitatea apei în zone întinse din Europa.

Seceta este un fenomen complex și mulți factori, cum ar fi gestionarea necorespunzătoare a apei sau consumul excesiv, pot juca un rol. Cu toate acestea, creșterea temperaturilor va exercita cu siguranță o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu apă a Europei.

Potrivit lui Hattermann, încălzirea globală face ca continentul să devină mai uscat în trei moduri. În primul rând, cu cât temperaturile cresc mai mult, cu atât mai multă apă se va evapora.

„Doar acest lucru îl face mai uscat”, a spus el. „Practic, ar trebui să avem o creștere constantă a precipitațiilor pentru a compensa creșterea evaporării".

În al doilea rând, schimbările climatice slăbesc curentul cu jet european, ceea ce înseamnă că sistemele de presiune atmosferică se pot bloca, creând perioade prelungite de condiții de căldură și secetă - așa cum s-a întâmplat anul trecut - sau ploi abundente și prelungite, așa cum s-a întâmplat în timpul inundațiilor mortale din 2021.

Și, în cele din urmă, ghețarii și stratul de zăpadă din Europa se micșorează rapid din cauza temperaturilor în creștere, ceea ce privează bazinele importante, precum Rinul, Dunărea, Ronul sau Po, de rezerve vitale.

În acest an, contribuția apei de topire la rezervoarele de apă ale Europei „va fi într-adevăr mult mai mică decât de obicei”, a declarat Andrea Toreti, cercetător principal la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. „Pentru că 2023 a fost mai rău decât anul trecut - și acela a fost deja cel mai rău, dacă ne uităm la ultimii 10 ani, iar acum este și mai rău.”

La începutul acestei veri, Spania, sudul Portugaliei, Italia și Franța par deosebit de vulnerabile, potrivit lui Toreti.

„Dar Polonia și alte regiuni precum Bulgaria, România, Grecia prezintă condiții de avertizare pentru secetă”, a spus el. Observatorul European al Secetei indică, de asemenea, un stres hidric în țările nordice.

Brandenburg, un punct fierbinte al secetei din Germania, a înregistrat precipitații peste medie în ultimele luni - și totuși nivelurile apelor subterane sunt mai scăzute decât anul trecut, a remarcat Hattermann.

„În ciuda tuturor ploilor pe care le-am avut, situația nu s-a îmbunătățit, ci s-a înrăutățit”, a spus el.

Luarea de măsuri

Europa se trezește încet, încet din letargie în fața acestei amenințări.

Capitalele - marcate de efectele devastatoare ale verii trecute asupra unor sectoare precum agricultura, energia și industria - se grăbesc să elaboreze răspunsuri la penuria actuală și la cea preconizată.

La începutul acestei luni, Italia a emis un decret privind seceta care reduce birocrația pentru infrastructura de apă, inclusiv pentru instalațiile de desalinizare. În ianuarie, Spania a publicat un nou set de planuri de gestionare a apei.

Noua strategie națională de gestionare a apei a președintelui francez Emmanuel Macron vizează reducerea consumului global de apă cu 10 % până la sfârșitul deceniului. În cadrul planului, fiecare sector va fi rugat să elaboreze propuneri pentru a-și reduce consumul de apă.

Strategia Germaniei, adoptată în martie, include măsuri pentru a face utilizarea apei „sustenabilă” în 10 domenii până în 2050, precum și o listă de 78 de măsuri care trebuie puse în aplicare până în 2030.

Criticii susțin însă că țările fac prea puțin pentru a aborda problema gestionării deficitare a resurselor, care este încă răspândită pe întreg continentul, ceea ce agravează efectele diminuării disponibilității apei. Potrivit industriei, se estimează că un sfert din apa potabilă din Europa se pierde de-a lungul conductelor care prezintă scurgeri.

Eleonora Evi, politician ecologist italian și fost europarlamentar, a criticat pe Twitter planul guvernului său pentru că nu a reușit să abordeze rădăcina crizei apei din țară. Guvernul ar trebui să se concentreze pe reîmpădurire și pe politici care să oprească pierderile de apă potabilă cauzate de scurgeri, a spus ea.

„Evident, apa este o resursă finită, iar noi, ca societate, nu am fost, probabil, cât se poate de eficienți în gestionarea acestei resurse finite”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct la Copernicus, serviciul european de observare a climei.

Războaiele apei

Între timp, gestionarea apei se transformă într-o problemă politică pe întreg continentul.

Vara trecută, au fost impuse restricții de utilizare a apei în Marea Britanie, Franța, Spania și Italia, ridicând întrebări cu privire la prioritizarea utilizării apei pentru infrastructura turistică, marile instalații industriale și agricultură.

Unele municipalități se confruntă deja cu noi restricții - în altele, acestea nu au fost ridicate niciodată. Catalonia a impus recent limite, inclusiv o reducere obligatorie de 40 % a consumului de apă pentru agricultură.

În sudul Germaniei, disputele juridice legate de apă s-au dublat în ultimele două decenii. Iar în Franța, tensiunile dintre ecologiști și agricultori cu privire la construcția de rezervoare de apă au provocat luna trecută ciocniri violente.

Rezervoarele sunt menite să îi ajute pe agricultori să facă față condițiilor mai secetoase din timpul verii prin pomparea apelor subterane în timpul iernii, care pot fi apoi folosite pentru irigații în timpul verii, dar grupurile ecologiste spun că sectorul ar trebui să ia măsuri pentru a-și reduce consumul de apă.

Marine Tondelier, șefa Partidului Verzilor din Franța, a calificat rezervoarele drept „nedrepte” și „o însușire și o privatizare a resurselor de apă de către câțiva în detrimentul majorității”.

În regiunea spaniolă Andaluzia, planurile Partidului Popular de centru-dreapta aflat la guvernare și ale partidului de extremă-dreapta Vox de a spori irigațiile în apropierea zonelor umede Doñana, protejate de UNESCO, au stârnit indignarea ecologiștilor și a partidelor de opoziție.

Maribel Mora, din partidul de extremă-stânga Podemos, a turnat la începutul acestei luni o cană de nisip pe scaunul parlamentar al premierului andaluz, susținând că Doñana va arăta „ca un deșert” dacă controversatul proiect de lege va fi adoptat.

„Oamenii simt acest lucru”, a declarat Hattermann. „Bătălia în jurul distribuției este deja un pic în desfășurare”.