Polonezii cer dreptul la avort. Manifestanţii au blocat străzi, pieţe, iar în Parlament au avut loc incidente între putere şi opoziție
27 Octombrie 2020, 18:53 (actualizat 27 Octombrie 2020, 20:42)
(actualizat 27 Octombrie 2020, 20:42) | Știrile TVR

În plină pandemie, Polonia este zguduită de proteste împotriva interzicerii avorturilor. Manifestanţii au blocat străzi, pieţe, iar în Parlament au avut loc incidente între putere şi opoziție. Premierul a cerut încetarea manifestaţiilor şi a avertizat că demonstranţii nu ţin cont de riscul foate mare de reîncepere a răspândirii coronavirusului.

DeciziaTribunalului Constituțional de a aproba legea care interzice avorturile, cu unele excepții, a scos mare parte a populației, în special tinerii, în stradă. Au urmat cinci zile de proteste, uneori violente și cu intervenții ale politiei.

Premierul Morawiecki a afirmat că Partidul Lege și Justiție, la putere, va încurajă screeningurile prenatale pentru a asigura sănătatea mamei și a nou-născutului.

De îndată ce va intra în vigoare, legea va interzice aproape total avorturile într-o țară dominant catolică. Încheierea înainte de termen a sarcinii va mai fi legală doar în cazul violurilor, a incestului sau dacă viața mamei este pusă în pericol. Avorturile în cazul fetușilor cu anormalități, acceptate până acum, au fost declarate anticonstituționale.