Polonia și Slovacia, primele state NATO care oferă Ucrainei avioane de luptă. Kremlinul: Unele ţări NATO îşi sporesc nivelul de implicare în acest conflict. SUA și aliații occidentali, reticenți în a oferi avioane armatei ucrainene
17 Martie 2023, 19:23 | Știrile TVR

Ucraina urmează să primească primele avioane de luptă de la aliați. Polonia și Slovacia au anunțat că vor oferi armatei ucrainene aparate MIG-29 de fabricație sovietică. Primele patru astfel de aparate vor fi livrate în câteva zile, a declarat președintele polonez. Kremlinul a reacționat imediat și a spus că acest ajutor nu va schimba cu nimic cursul operațiunii speciale și că va distruge toate aceste avioane.

Slovacia a anunțat prin vocea primului ministru că pune la dispoziția Ucrainei fosta flotă de avione Mig-29. Este vorba de 13 aparate scoase din uz vara trecută.

”Astăzi guvernul a decis şi a aprobat în unanimitate un acord internaţional în baza căruia donăm Ucrainei aparatele MIG-29 şi o parte din sistemul nostru de apărare antiaeriană”, a declarat prim-ministrul Slovaciei, Eduard Heger.

Potrivit agenției Reuters, multe dintre avioanele MIG-29 ale Slovaciei nu sunt operaționale. Cele care încă funcționează vor fi trimise Ucrainei, iar restul se vor valorifica pentru piese de schimb. Decizia guvernului de la Bratislava a venit la o zi după un anunț similar făcut de la Varșovia.

”În primul rând, efectiv în următoarele câteva zile vom transfera către Ucraina, dacă am reţinut bine, patru avioane pe deplin operaţionale. Restul sunt în pregătire, în reparaţii și urmează să fie transferate cu succes”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda.

Polonia are între 10 și 20 de avioane MIG-29 iar după reparații o parte dintre ele, nu este clar câte, vor fi livrate Ucrainei, în termen de până la 6 săptămâni, a precizat șeful guvernului de la Varșovia.

Polonia și Slovacia sunt primele state NATO care oferă Ucrainei avioane de luptă, gest primit cu răceală la Moscova.

”Acesta este încă un exemplu că unele ţări NATO îşi sporesc nivelul de implicare în acest conflict. Furnizarea acestor echipamente nu va schimba rezultatul operaţiunii speciale, dar va aduce noi probleme pentru Ucraina şi poporul ucrainean. Este clar că în timpul operaţiunii militare speciale tot acest echipament va fi distrus”, a declarat Dimitri Peskov, purtător de cuvânt, Kremlin.

Statele Unite au fost informate în prealabil de decizia polonezilor de a trimite avioane de luptă în Ucraina. Avantajul acestor MIG-29 este că ucrainenii știu să le piloteze și pot fi folosite imediat în luptă.

Conducerea de la Kiev și-a dori modernele F16 din dotarea statelor NATO, dar piloții ucraineni nu sunt instruiți să le folosească. O parte sunt deja antrenați în Marea Britanie, dar este un proces de durată. În plus, cel puțin pentru moment, SUA și aliații occidentali sunt reticenți să ofere Ucrainei asemenea aparate de luptă.