Polonia: Băncile se unesc pentru a înfiinţa o schemă de protecţie
09 Iunie 2022, 09:35 (actualizat 09 Iunie 2022, 09:44)
(actualizat 09 Iunie 2022, 09:44) | Știrile TVR

Cele mai mari bănci comerciale din Polonia au anunţat că s-au unit pentru a crea o schemă de protecţie, care să le ajute să-şi asigure lichiditatea şi solvabilitatea, transmite Reuters.

Alior Bank, BNP Paribas Bank Polska, ING Bank lšski, mBank, Bank Millennium, Bank Pekao, PKO BP şi Santander Bank Polska au fost de acord să înfiinţeze schema, care trebuie aprobată de Autoritatea de reglementare financiară din Polonia (KFN).

Schema va funcţiona în paralel cu soluţiile instituţionale existente, băncile obligându-se să facă plăţi anuale către Fondul de Garantare Bancară (BGF).

Cel mai mare creditor polonez, PKO BP, a estimat că valoarea contribuţiei sale la schemă va fi de 872 milioane de zloţi (203,7 milioane de dolari), ceea ce-i va afecta rezultatele din 2022.

Analistul Michal Konarski de la mBank susţine că iniţiativa ar trebui să aibă efecte neutre sau pozitive asupra rezultatelor băncilor, deoarece există posibilitatea ca BGF să reducă suma cu care fiecare bancă trebuie să cotizeze la Fondul de Garantare Bancară.

Băncile ar urma să profite anul acesta de pe urma creşterii dobânzilor, dar aceste evoluţii ar putea fi compensate de iniţiativele în favoarea celor care au credite ipotecare.

În aprilie, premierul polonez Mateusz Morawiecki anunţa, ca parte a planurilor de a-i ajuta pe cei care care au credite, crearea unui nou fond de ajutor de 3,5 miliarde de zloţi, finanţat din profiturile băncilor.

Cele mai mari bănci comerciale din Polonia intenţionează să formeze o societate pe acţiuni care va gestiona chema de protecţie şi fondurile cu care vor contribui ele.

 

 

sursa agerpres