Polonia se oferă să sfătuiască Ucraina în procesul de aderare la UE

Ucraina UE steaguri
Ucraina UE steaguri
15 martie 2023, 13:58

Szynkowski vel Sek, care a vizitat recent Kievul, a declarat într-o conferinţă de presă la Varşovia că Polonia doreşte să împărtăşească experienţa ministerelor poloneze din timpul procesului lor de aderare de acum 20 de ani şi a amintit că intrarea în UE ”este un proces complicat şi statul trebuie să îndeplinească multe criterii şi condiţii preliminare”.

Iniţiativa are un al doilea palier, care constă în a oferi ajutor în lobby-ul politic din UE. ”Nivelul politic este important pentru că decizia de a începe negocierile cu Ucraina, care sperăm că va fi luată în acest an, este o decizie politică”, a explicat ministrul.

În timpul vizitei la Kiev, ministrul polonez a discutat cu autorităţile ucrainene şi chestiunea minorilor ucraineni trimişi în Rusia şi s-a oferit să contribuie cu soluţii tehnologice care să permită localizarea lor.

Potrivit guvernului ucrainean, Rusia a transferat pe teritoriul său peste 14.000 de minori proveniţi din regiunile ucrainene invadate de armata rusă.

Szynkowski vel Sek a invitat totodată autorităţile ucrainene să participe la următoarea reuniune a miniştrilor de externe din cadrul Triunghiului de la Weimar (Polonia, Franţa şi Germania), care se va desfăşura în Polonia la 12 mai deoarece, potrivit lui, la întâlnire vor fi abordate chestiuni având legătură cu extinderea Uniunii Europene.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă