Poluarea, o posibilă cauză de declanşare a bolii Alzheimer

Poluarea o posibilă cauză de declanşare a bolii Alzheimer
Poluarea o posibilă cauză de declanşare a bolii Alzheimer
7 octombrie 2020, 15:49

Dacă studiile se confirmă, descoperirea poate fi una cu impact major asupra vieţii de pe toate continentele, deoarece 90% dintre oameni respiră aer murdar.

Studiul a presupus cercetarea trunchiului cerebral a 186 de tineri din Mexico City, cu vârste cuprinse între 11 luni şi 27 de ani, care au decedat brusc. Nonanoparticulele de poluare descoperite au ajuns, se pare, în sânge după ce au fost, cel mai probabil, inhalate. Acest tip de nanoparticule nu a fost întâlnit la persoanele decedate, cu varste asemănătoare, dar care au trăit într-un mediu mai puţin poluat. Deşi statisticile deja arată că expunerea îndelungată la un mediu poluat poate creşte rata declanşării bolilor neurodegenerative, noutatea studiului este găsirea unui mod de a descrie un posibil mecanism fizic prin care acestea se produc.

Cercetarea a fost condusă de prof. Lilian Calderón-Garcidueña , de la Universitatea din Montana, SUA şi a apărut în publicaţia de specialiate “Environmental Research”. Profesoara declară că nanoparticulele de poluare sunt o cauză plauzibilă a afectării creierului dar dovezile că acestea ar putea provoca bolile neurodegenerative sunt, încă, insuficiente. “Există multe alte cauze ale bolilor neurodegenerative. Expunerea noastră la poluare şi la alţi agenţi patogeni este, probabil, foarte importantă în declanşarea bolii.” a declarat prof. Lilian Calderón-Garcidueña, citată de jurnaliştii de la The Guardian.

Nanoparticulele au fost asociate cu proteinele anormale care sunt semne distinctive ale bolilor Alzheimer şi Parkinson. Jordi Sunzer, doctor în medicină şi chirugie la Universitatea din Barcelona, a declarat că experimentele desfăşurate pe animale au arătat că nanoparticulele inhalate pot ajunge la creier, unde pot cauza leziuni. La fel se întâmplă şi în cazul substanţelor chimice inflamatorii declanşate de poluarea aerului care pătrunde în plămâni şi care, ulterior, por ajunge şi la creier.

Prof. Barbara Maher de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie, implicată şi ea în realizarea cercetării, afirmă că bolile Alzheimer şi Parkinson pot apărea din foarte multe cauze, neînţelese pe deplin. “Cu siguranţă vor exista factori genetici şi este posibil să existe şi alte substanţe neurotoxice. Ceea ce este important este că oamenii sunt expuşi la poluare şi nu cred că sistemele umane au dezvoltat mecanisme de apărare împotriva nanoparticulelor”, spune prof. Mahler. Tot ea a mai declarat că au fost găsite aceste nanoparticule chiar şi în trunchiul cerebral al sugarilor şi, ţinând cont de faptul că acestea conţin metal, probabilitatea de a rămâne inerte şi de a nu declanşa, în timp, boli este foarte mică.

Autor: Adriana Ciobanu

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite