Populația României, tot mai îmbătrânită. Unu din cinci români are peste 65 de ani

12 iulie 2021, 17:30

Potrivit INS, populația adultă 15-64 de ani reprezintă 65 la sută din total. În scădere cu 140 de mii de persoane față de 2019. Iar această îmbătrânire a populației și acest declin demografic ne vor duce în următorii ani, spun specialiștii, la un deficit la forței de muncă și un colaps al sistemului de pensii.

Adrian Benta, economist: „Probabil în 20-30 de ani vom vedea situaţia în care patru salariaţi contribuie pentru șase persoane la pensie. Măsurile sunt destul de greu de luat, sporul natural nu mai există, trebuie gândite măsuri alternative de diversificare a tipurilor de venituri, stimularera persoanelor să îşi suplimenteze fondurile de pensii facultative, deci pilonul III, majorarea participaţiei actuale, deci pilonul II şi pe cât posibil deschiderea pieţei muncii pentru alte state”.

În România, 36 din 42 de județe au mai mulți pensionari decât tineri, arată datele INS.

Mălina Voicu, institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii: „Un alt trend adoptat deja de alte țări este acela de a prelungi perioada de activitate a persoanlor peste vârsta de pensionare oficială. Practic, multe țări împing vârsta de pensionare mai sus și găsesc tot felul de forme de dezangajare treptată”.

Mai ales că deja companiile se confrunta cu o criza de angajați.

Alexandra Micu, specialist în resurse umane: “O opțiune bună ar fi să avem cât mai multă consiliere vocațională în școli, grădinițe  și cred că ar fi ideal să avem consiliere familială în zonle rurale și să pornim campanii pro-maternitate. Evident, companiile sunt afectate în mod direct, o dată pentru că natalitatea în scădere înseamnă mai puțină forță de muncă”.

Potrivit estimărilor Eurostat, populația vârstnică a României, adică peste 65 de ani, va ajunge în mai  puțin de 10 ani la aproape 4 milioane, comparativ cu 3,6 cât aveam la începutul acestui an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă