Portugalia l-a nominalizat oficial pe Antonio Guterres pentru un al doilea mandat de secretar general al ONU

Antonio Guterres
Antonio Guterres
25 februarie 2021, 07:16

Antonio Guterres îşi va îndeplini atribuţiile „cu imparţialitate, competenţă şi capacitate de dialog”, a comentat premierul portughez, Antonio Costa, pe Twitter.

Premierul Costa a anunţat că a trimis scrisoarea nominalizării preşedinţilor Adunării Generale şi Consiliului de Securitate ale ONU.

Secretarul general este recunoscător pentru acest sprijin şi va face tot ce îi stă în putinţă pentru a fi demn de această încredere„, a declarat, la New York, purtătorul său de cuvânt.

Guterres îi comunicase deja preşedintelui Adunării Generale a ONU, la începutul acestui an, că este disponibil pentru un al doilea mandat.

În vârstă de 71 de ani, Antonio Guterres ocupă postul de secretar general al ONU de la începutul anului 2017. Mandatul său urmează să se încheie la sfârşitul acestui an.

Până în prezent, nu au fost confirmaţi alţi contracandidaţi.

În mod tradiţional, cele 5 mari puteri cu drept de veto – Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa – au o influenţă decisivă în procesul de numire a secretarului general al ONU.

Vocile critice deplâng faptul că procesul de numire pentru acest post nu este suficient de transparent şi că ar dori să fie aleasă o femeie, ceea ce ar fi o premieră după mai bine de 7 decenii de activitate a organizaţiei internaţionale cu sediul la New York.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite