Porumbelul fazan cu gât negru, surprins pentru prima dată în 140 de ani, pe o insulă mică din Papua Noua Guinee

Porumbelul fazan cu gât negru
Porumbelul fazan cu gât negru
18 noiembrie 2022, 21:14

După o lună de căutări, în septembrie, o echipă a surprins imagini ale speciei în adâncul pădurii de pe o insulă mică din largul Papua Noua Guinee.

A fost un efort uriaș care a implicat nenumărate interviuri cu localnicii, 20 de capcane pentru camere de luat vederi și o întâlnire cu pirații. Cercetătorii speră că această descoperire va ajuta la salvarea speciei de la dispariție.

Membrii echipei au mai încercat să găsească porumbelul mare, care trăiește la sol, și înainte. Trei au căutat pe insula Fergusson – singurul său habitat – în 2019, dar nu au găsit nicio urmă a păsării. Expediția din 2022 părea să decurgă în mod similar, până când echipa a ajuns în satele de pe versantul vestic al Muntelui Kilkerran – cel mai înalt vârf al insulei.

„Acolo am început să ne întâlnim cu vânători care văzuseră și auziseră porumbelul fazan”, a declarat biologul de conservare și co-liderul expediției, Jason Gregg.

Un localnic a oferit o pistă promițătoare. Acesta a spus că a văzut fazanul-porumbel de mai multe ori într-o zonă cu creste și văi abrupte și a descris că a auzit chemările distinctive ale păsării. Cercetătorii au montat camere de luat vederi în zonă și, în cele din urmă, au capturat pasărea cu doar câteva zile înainte ca echipa să părăsească insula.

„În timp ce parcurgeam fotografiile, am fost uimit de una dintre ele cu această pasăre care trecea chiar pe lângă camera noastră”, a declarat Jordan Boersma, cercetător la Universitatea Cornell. Imaginile surprinse de ei sunt pentru prima dată când această pasăre demult dispărută a fost documentată de oamenii de știință, din 1882. „Este genul de moment la care visezi toată viața ta de conservaționist și de observator de păsări”, a spus dl Mittermeier.

Pe drumul de întoarcere de la Fergusson la Normanby, barca cercetătorilor a trebuit, de asemenea, să fugă de pirați, care sunt obișnuiți în zonă, a declarat un purtător de cuvânt al proiectului Rewild.

Se știu foarte puține lucruri despre această specie, dar oamenii de știință cred că populația de pe insula Fergusson este foarte mică și în scădere. Echipa speră că informațiile pe care le-a adunat pot fi folosite pentru a ajuta la protejarea păsărilor care au rămas.

Sursa BBC

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite