Posibile schimbări la noile cărţi de identitate
11 August 2021, 19:50 | Știrile TVR

Continuă dezbaterile pe noile cărți electronice de identitate. Controversa legată de înlocuirea termenului "sex" cu "gen" este departe de a fi încheiată, dar oficialii dau semnale că sunt deschiși modificărilor. În orice caz, ultimele schimbări anunțate au legătură cu apariția primelor două versuri din imnul național și pe varianta electronică a noului buletin, nu doar pe cea simplă. Cinci mii de cărți electronice de identitate vor fi emise până la sfârșitul acestui an.

Primele două versuri din imnul național vor fi inscripționate și pe cartea electronică de identitate, nu doar pe cea simplă, așa cum s-a anunțat inițial.

Graficienii lucrează în acest moment la încă o modifcare, introducerea drapeului României pe cartea electronică de identitate, pe lângă cel al Uniunii Europene. Cea simplă, fără cip, va conține stema României, drapelul, Ateneul, brâul maramureșan și primele două versuri din imnul național.

În ceea ce privește controversa legată de înlocuirea termenului "sex" cu "gen" oficialii nu s-au pus încă de acord. Unii lasă deschisă portița modificărilor, alții dau de înțeles că cel puțin în cadrul proiectului pilot e de dorit ca lucrurile să continue așa cum au început.

Potrivit estimărilor făcute de autorități, până la 31 decembrie vor fi emise aproximativ cinci mii de cărți eletronice de identitate.

Porivit ministrului de Interne, noile cărți electronice de identitate vor fi emise la nivel național în circa 18 luni. Costul fiecărei cărți electronice este de aproximativ 70 de lei. Actualele cărți de identitate sunt în circulație din 1997.