Povestea medicului erou de la Piatra Neamț, Cătălin Denciu. Curajul său a stârnit valuri de simpatie în mediul online

15 noiembrie 2020, 19:36

Medicul anestezist Ioan Cătălin Denciu era de gardă în secția ATI când a izbucnit focul. Dedicat misiunii de a salva vieți, nu a stat nicio clipă pe gânduri. Împreună cu celălalt coleg anestezist, Pavel Bors, și cu două asistente au evacuat opt pacienți până când combinezonul unei asistente s-a aprins. Le-a strigat colegilor să iasă afară și a intrat singur în flăcări. Să salveze alte vieți. Costumul de protecție a luat foc, iar cu ultimele puteri s-a refugiat în baia salonului, unde asistentele i-au stins cu apă flăcările. Efortul doctorului Denciu a lăsat urme grave: arsuri pe aproape jumătate din corp, unele foarte serioase, de gradul 3 și 4.

Colegii vorbesc foarte frumos despre doctorul Cătalin Denciu: e un profesionist desăvârșit, un om de o moralitate impecabilă și un familist convins.

Pentru pacienți era un adevărat sprijin și avea mereu o vorbă bună. Își făcea meseria cu devotament și nu accepta niciun fel de „atenții” din partea bolnavilor.

Pacient: Am avut o operație de apendicită, chestie relativ simplă. Acum vreo jumpătate de an … și acest domn, eroul acesta al nostru a fost anestezistul meu. Am vrut să-i fiu recunoscător după, și m-a refuzat la modul cel mai ferm. Am aflat și după aceea că refuza orice formă de atenție, materială, cadou … Un om cu totul și cu totul special.

Cătălin Denciu este căsătorit cu o colegă, medic ginecolog, și au doi copii.

A fost coleg de facultate cu ministrul Sănătății. Nelu Tataru i-a fost alături în aeronava militară care l-a transportat de la Iași la București.

Medicul erou i-a mărturisit ministrului că și-a făcut doar datoria și a încercat să salveze ce se mai putea.

Ajuns azi noapte în București, medicul rănit a fost supus unei intervenții chirurgicale în secția pentru arși de la spitalul Floreasca. Iar dimineață la 7 și jumătate, un avion Spartan a decolat spre Belgia. Pacientul a fost supravegheat pe durata transportului de o echipă medicală care i-a monitorizat în permanență semnele vitale.

La Bruxelles, pacientul a fost preluat de medicii de la Spitalul Militar Regina Astrid. După evaluare, vor stabili tratamenul. Recuperarea va fi însă de durată.

Vestea bună este că nu i-au fost afectate căile respiratorii.

Surse medicale spun că starea lui e stabilă, dar prognosticul e rezervat.

Curajul medicului Cătălin Denciu a stârnit valuri de simpatie în mediul online. Oamenii care nu l-au cunoscut sau cei care i-au fost pacienți se roagă și îi transmit să lupte pentru viața lui.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite