Povestea unui soldat rus care a refuzat să mai lupte în războiul lui Putin. „Nu ştiam de ce am fost aduşi în Ucraina”

Soldați ruși
Soldați ruși
22 mai 2022, 15:14

A fost nevoie de câteva săptămâni în care a dormit pe lăzi cu grenade în loc de un pat, dar şi zile întregi în care s-a ascuns de ucrainenii pentru că îl copleşea vinovăţia pentru ca ofițerul rus să ajungă la o singură concluzie: Asta nu e o bătălie de purtat.

„Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu voiam să simt că fac parte din asta, dar eram acolo”, a spus ofițerul pentru CNN. Apoi, spune el, a mers la comandant și a demisionat pe loc.

Povestea lui ar putea fi și una dintre multele, după ce oponenți ai războiului din Ucraina, dar şi din Rusia, spun că au auzit de multe cazuri de soldați, profesionişti sau recruţi, care au refuzat să lupte. Potrivit evaluărilor oficialilor occidentali, inclusiv a Pentagonului, trupele ruse se confruntă deja cu moralul scăzut al soldaţilor, dar şi cu pierderi masive de luptători. Agenția de Informații din Marea Britanie spune că unii au refuzat să execute ordine.

Ofițerul care a vorbit cu CNN spune că a făcut parte din acumularea de trupe din vestul Rusiei, care a declanșat temerile tuturor pentru situaţia Ucrainei. Dar soldatul rus povesteşte că pe 22 februarie nu îşi făcea prea multe griji. Apoi, comandanţii au cerut întregului batalion să-și predea telefoanele mobile în timp ce staționau în Krasnodar, în sudul Rusiei. Li s-a cerut asta fără nicio explicație.

În acea noapte și-au petrecut ore întregi trasând dungi albe cu vopsea pe vehiculele militare. Apoi li s-a spus să le şteargă. „Ordinul s-a schimbat, trasaţi litera Z, ca în Zorro”, își amintește că i s-a spus.

„A doua zi am fost duși în Crimeea. Sincer să fiu, m-am gândit că nu vom merge în Ucraina. Nu credeam că se va ajunge deloc la asta”, a spus bărbatul.

În timp ce unitatea sa s-a adunat în Crimeea, regiunea ucraineană anexată de Rusia în 2014, președintele Vladimir Putin a lansat o nouă invazie a Ucrainei pe 24 februarie. Dar ofițerul a spus că el și tovarășii săi nu erau conștienți, deoarece nu li s-a transmis nicio informaţie și că, în lipsa telefoanelor, nu erau în contact cu nimic din ce se întâmpla în exterior.

Două zile mai târziu, li s-a ordonat să intre în Ucraina, a declarat ofițerul pentru CNN. „Unii tipi au refuzat categoric. Au scris un raport si au plecat. Nu stiu ce s-a intamplat cu ei. Am ramas. Nu stiu de ce”, a spus el. Ofițerul a spus că nu cunoaște scopul misiunii, că afirmațiile bombastice ale președintelui rus Vladimir Putin că Ucraina face parte din Rusia și ar trebui să fie „denazificată” nu au ajuns la oamenii cărora li s-a cerut să lupte.

„Nu am fost spălaţi pe creieri cu un fel de retorică a „naziștilor ucraineni”. De fapt, mulți nu au înțeles pentru ce a fost toate acestea și ce facem noi aici”, a spus el. El a declarat pentru CNN că a sperat într-o soluție diplomatică și s-a simțit vinovat de invadarea Rusiei în Ucraina.

Primul lucru pe care și-l amintește soldatul după ce unitatea sa a trecut de graniță într-o coloană lungă de vehicule a fost să vadă cutii cu rații rusești împrăștiate peste tot și grămezi de echipamente distruse.

„Stăteam în KAMAZ [camion], ținând strâns un pistol de mine. Aveam un pistol și două grenade la mine”, a spus el.

Au plecat apoi spre nord-vest, în direcția Herson. În timp ce se apropiau de un sat, un bărbat cu un bici a sărit afară și a început să biciuiască convoiul și să țipe: „Toți sunteți nenorociți!” îşi aminteşte ofiţerul.

„Aproape că s-a urcat în cabina în care ne aflam noi. Avea ochii în lacrimi de plâns. Mi-a lăsat o impresie puternică. În general, când i-am văzut pe localnici, ne-am încordat. Unii dintre ei au ascuns armele sub haine, iar când s-au apropiat, au tras”, a povestit soldatul.

El a spus că îşi ascundea fața de rușine, dar şi pentru a fi în siguranță, deoarece se simțea jenat să fie văzut de ucraineni, pe pământul lor. A doua sau a treia zi de când ajunseseră în nord-vest, regimentul său a fost atacat mult mai puternic de către ucraineni.

„În prima săptămână sau cam asa ceva, am fost în stare de şoc. Nu m-am gândit la nimic. Mă duceam la culcare gândindu-mă că mâine e o nouă zi şi scopul este să trăiesc. De câteva ori obuzele au căzut foarte aproape de mine. Este un miracol că niciunul dintre noi nu a murit”, a spus el. Ofițerul a declarat pentru CNN că nu este singurul soldat îngrijorat sau confuz de motivul pentru care au fost trimiși să invadeze Ucraina. Dar își amintește, de asemenea, că soldaţii s-au mobilizat când au aflat că vor primi bani la finalul războiului.

După câteva săptămâni, ofițerului i s-au dat pe mână echipamente care trebuiau reparate. „Aşa a ajuns la o staţie de recepţie radio şi a putut asculta știrile. „Așa am aflat că magazinele se închid în Rusia și economia se prăbușește. M-am simțit vinovat pentru asta. Dar m-am simțit și mai vinovat pentru că am venit în Ucraina. În final, mi-am adunat puterile și m-am dus la comandant pentru a scrie o scrisoare de demisie”, a spus el pentru CNN.

La început, comandantul a respins demisia și i-a spus că este imposibil să refuze să servească patria. „Mi-a spus că ar putea exista un dosar penal. Că demisia este o trădare. Dar m-am menţinut pe poziţii, apoi mi-a dat o foaie de hârtie și un pix.Nu ştiu ce se va întâmpla în continuare, dar mă bucur că m-am întors acasă”, a spus ofițerul.

Direcția de Informații ucraineană a raportat că în mai multe unități rusești, în special în Divizia 150 de puști motorizate a Armatei a 8-a din Districtul Militar de Sud, între 60% și 70% dintre soldați refuzau să lupte, dar cifrele nu pot fi verificate.

Aleksei Tabalov, un activist pentru drepturile omului și director al unei organizații care ajută recruții ruși, a declarat pentru CNN că i-a consiliat personal pe doi soldați care au demisionat din armată.

„Aceiași tipi care au refuzat să lupte și s-au întors la noi, erau doi, dar din brigada pe care au părăsit-o, alți 30 de oameni au refuzat să lupte”, a declarat Tabalov pentru CNN.

Tabalov a spus că atunci când au depus demisia, militarii au menționat că nu au fost de acord să participe la o operațiune specială împotriva Ucrainei la semnarea contractului.

Plecarea fără permis din armata rusă este o infracțiune pedepsită cu închisoare. Cu toate acestea, cei care servesc prin contract au dreptul legal de a demisiona în termen de 10 zile de la încetarea serviciului, cu o explicație a motivului plecării lor.

„Nu pot spune că acesta este un fenomen de masă, dar e destul de puternic. Dacă estimăm toate cazurile de la alte organizații plus informațiile indirecte, numărul trece de 1.000”, a spus Tabalov pentru CNN.

El a spus că recrutarea este încă în desfășurare în țară, iar noii soldați provin adesea din regiuni mai sărace, cu perspective mai puține.

Mii de soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului. Forțele armate ucrainene estimează pierderile rusești la peste 22.000. Ultima dată când Ministerul rus al Apărării a raportat pierderi a fost pe 25 martie, raportând moartea a 1.351 de militari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite