Poziția României față de negocierile SUA-Rusia. Ministrul Bogdan Aurescu: Există o îngrijorare legitimă din partea ţărilor aliate și României, cu privire la masarea de forțe ruse în proximitatea Ucrainei
10 Ianuarie 2022, 20:25 (actualizat 10 Ianuarie 2022, 22:06)
(actualizat 10 Ianuarie 2022, 22:06) | Știrile TVR

Cum era de așteptat după spusele analiștilor, negocierile de la Geneva pentru detensionarea situației din estul Ucrainei nu au adus niciun rezultat concret.

Diplomații americani și ruși s-au așezat la masa tratativelor cu poziții inflexibile, nu au făcut concesii și singurul lucru convenit a fost să continue discuțiile în același format.

Pe lângă runda abia încheiată, o întâlnire NATO-Rusia este prevăzută miercuri la Bruxelles, urmată de o reuniune, joi, la Viena, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, pentru a-i include pe europeni, care se tem să nu fie marginalizaţi.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, subliniază importanța diplomației în acest context tensionat.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României: Există o îngrijorare legitimă din partea ţărilor aliate și, de asemenea, din partea României, cu privire la masarea de forțe ruse în proximitatea Ucrainei, a regiunii Mării Negre, care este substanțială, neprovocată şi nejustificată. De asemenea, vedem o serie de condiţii care au fost puse de către Rusia, care tind să modifice parametrii arhitecturii europene de securitate.