Președinta Comisiei Europene: Europa trebuie să plafoneze preţul gazului rusesc

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen
2 septembrie 2022, 15:54

Preşedinta Comisiei Europene a cerut măsuri pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale pe care le fac furnizorii de electricitate din actuala criză a gazelor, iar banii să fie folosiţi pentru sprijinirea companiilor şi a cetăţenilor vulnerabili.

Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză„, le-a spus jurnaliştilor oficialul UE, la o reuniune a parlamentarilor conservatori din Germania.

Pe data de 9 septembrie, miniştrii Energiei din UE se vor reuni pentru a discuta răspunsul lor la creşterea preţurilor.

„În ultimele luni am lucrat din greu la nivel european pentru a lupta contra manipulărilor preşedintelui Vladimir Putin. Am convenit capacităţi comune de stocare a gazelor şi până acum gradul de umplere este de 80%, în medie, cu două luni mai devreme decât ne aşteptam”. Norvegia exportă în UE o cantitate de gaze mai mare decât cea livrată de Rusia, a subliniat Ursula von der Leyen.

„Dar toate acestea nu sunt suficiente: vedem că piaţa electricităţii nu mai funcţionează din cauza perturbărilor masive provocate de manipulările preşedintelui Putin. Rusia optează acum mai degrabă să ardă gazele decât să livreze Europei volumele contractate”, a adăugat oficialul.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite