Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Astăzi CE dă undă verde PNRR al României, în urma unei analize aprofundate și a unei foarte bune cooperări

27 septembrie 2021, 07:40

Comisia Europeană a aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. Anunţul a venit la finalul vizitei în ţara noastră a preşedintei Comisiei, Ursula Von der Leyen, care a spus că România a îndeplinit toate exigenţele.

Este doar o victorie de etapă şi o şansă pe care nu trebuie să o ratăm – spune preşedintele României, Klaus Iohannis.

Aproape 30 de miliarde de euro ar urma să primească România prin PNRR, pentru proiecte de modernizare pe care să le realizeze până în 2026. Primii bani ar urma să ajungă în România chiar la sfârșitul acestui an.

 

Iată declarațiile în format VIDEO ale președintei CE, ale președintelui României și ale premierului:

ACTUALIZARE Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene:

– NextGenerationEU dă o formă nouă investițiilor noastre. Este unul dintre cele mari planuri de redresare din lume. Astăzi, CE dă undă verde PNRR al României, în urma unei analize aprofundate și a unei foarte bune cooperări!

– Sunt 3 piloni importanți: Ne vor ajuta să atingem obiectivele Pactului Verde European. Investiții semnificative pentru un transport durabil, 5,4 miliarde sunt alocate căilor ferate și metroului. În curând vom vedea nu doar autostrăzile, ci și punctele de încărcare electrice. Pentru noi este important ca, realizând această transformare verde, să nu lăsăm pe nimeni în urmă.

– Următorul pilon important se referă la tranziția digitală – 20-21%. Viitorul este digital și putem să ne imaginăm ce va aduce în sectorul medical. Acest plan va face serviciile publice mult mai eficiente pentru poporul român. Țara va fi conectată. Asta va ajuta și școlile românești.

– Al treilea se referă la digitalizarea sectorului de sănătate. Cheia succesului la îngrijiri de calitate. Mă bucur că planul României prevede aproape 2.000 de miliarde de euro în investiții în spitalele României. Planul României îndeplinește criteriile severe stabilite.

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîțu:

– PNRR este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna dezvoltare, va însemna modernizare. În următorii cinci ani, PNRR ne va ajuta să implementăm reformele şi investiţiile pe care ni le-am asumat şi veţi vedea că aceasta înseamnă, automat, că vom avea o economie puternică, de care vor beneficia toţi românii. PNRR este printre cele mai bine finanțate cinci planuri din UE.

– Şi era normal ca negocierile să nu fie uşoare. Ne-am respectat angajamentul, iar până la sfârşitul anului vom primi prefinanţarea de 3,8 miliarde de euro. Sunt extrem de mulţumit de faptul că evaluarea Comisiei a fost una pozitivă, această evaluare arată că PNRR-ul a fost bine construit în ceea ce priveşte reformele şi investiţiile şi, foarte important, acoperă nevoile pe care România pe care le are în acest moment. De altfel, faptul că am obţinut 10 calificative A din 11 arată aprecierea Comisiei Europene”.

– Acum, trebuie să fim foarte atenţi la partea de implementare. Toţi cei responsabili trebuie să-şi facă treaba pentru că fiecare piesă de puzzle este importantă. Un lucru pe care-l pot garanta eu este că Guvernul României va implementa toate reformele asumate, va atinge toate ţintele propuse şi îşi va îndeplini toate sarcinile, astfel încât România să atragă toţi banii puşi la dispoziţie prin PNRR, pentru că altă cale nu există. Nu mai putem sta pe loc în timp ce întreaga lume se dezvoltă. Prin urmare, până în 2026, când PNRR va fi finalizat, vom avea alte standarde pentru traiul zilnic, iar economia va fi aproape de media europeană.

– O treime din alocări merge spre transporturi – cea mai mare alocare aprobată de Comisie pentru acest domeniu, iar acest lucru va face diferenţa pentru România. Sunt 3,1 miliarde de euro pentru autostrăzi – A7, A8, A1 şi A3 -, 3,9 miliarde de euro pentru căi ferate şi trenuri, 1,2 miliarde de euro pentru tot ceea ce înseamnă mobilitate urbană şi locală şi alte 600 de milioane de euro pentru investiţiile la metrou în Bucureşti şi în Cluj. Investim şi în domeniul educaţiei, în sistemul de sănătate, ceea ce va include spitale noi, secţii noi, modernizarea clădirilor existente şi, foarte important, echipamente noi. Lista este lungă. Toate aceste alocări vor construi România, o vor dezvolta şi o vor moderniza.

ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis, declarații:

– Ne face deosebită plăcere sa avem astăzi ca oaspete pe d-na Ursula von der Leyen. Salut anunţul făcut doamna von der Leyen despre PNNR, care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi. Aprobarea sa reprezintă un moment simbolic, de o mare importanţă pentru viitorul ţării noastre. A fost un proces extrem de laborios, cu o muncă extraordinară, sub presiunea timpului.

– Împreună cu acest Guvern am reuşit să avem acest plan aprobat. Domnule prim-ministru, domnilor miniştri, domnilor primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene, vă cer să faceţi o prioritate absolută din implementarea reformelor şi a investiţiilor prevăzute în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. Este o şansă pe care nu avem voie să o ratăm, şansa de a face economia României mai performantă, mai sustenabilă şi mai bine pregătită pentru orice criză care mai poate apărea. Este şansa de a lăsa generaţiilor viitoare o Românie profund modernizată.

– Împreună cu premierul am discutat să ne întâlnim încă din această săptămână să reevaluăm campania de vaccinare şi să vedem cum putem să-o repunem pe roate. Este un paradox. Noi suntem în plină pandemie, avem arma cu care putem să terminăm pandemia şi nu o folosim, este foarte păcat, probabil unii mai sunt reticenţi, alţii necesită încă mai multe zile de gândire, alţii vor date suplimentare şi vom vedea cum putem să-i convingem pe cât mai mulţi.

– Nu există un risc politic pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Nu există fiindcă acele reforme care sunt cuprinse în Planul Naţional, acele investiţii care sunt cuprinse în Planul Naţional sunt reforme şi investiţii dorite şi aşteptate de toată lumea.

– Este un plan foarte complex şi cred că aţi urmărit majoritatea dintre dumneavoastră că a durat destul de mult până când acest plan a fost negociat. Nu a fost o eroare, a fost o intenţie. Şi cei care au negociat şi preşedinta Comisiei şi cu mine am dorit să avem un plan care poate fi implementat imediat. Nu ne-am dorit o descriere a unor intenţii, cum avem multe. La noi avem multe descrieri de intenţii şi politice şi tehnice. Am dorit un plan aplicabil pentru România, un plan de modernizare a României, cu proiecte concrete, cu reforme concrete, cu termene concrete, cu costuri concrete şi cu măsurabilitate. Ştim exact ce şi până când trebuie făcut. Este mult mai mult decât un proiect, este un plan care trebuie şi poate fi implementat şi Guvernul se va ocupa de implementarea acestui plan, de aceea a primit din mâna preşedintei PNRR aprobat, atenţie aprobat, fiindcă şi astăzi am citit că unii au impresia că nu este aprobat. Este aprobat. Este pregătit pentru implementare şi acest lucru se va întâmpla şi vom schimba România în bine, vom moderniza România cu acest Plan de Redresare şi Rezilienţă, rezilienţă însemnând rezistenţă la şocuri. Nu vrem ca următoarea criză să ne prindă pe picior greşit. Măsurile pe care le implementăm, investiţiile, reformele vor face România mult mai rezistentă, mai bună şi vor aduce un trai mai bun pentru fiecare român.

––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Cei trei oficiali au ajuns la Spitalul Universitar de Urgență din Capitală.

ACTUALIZARE Șefa Comisiei Europene a ajuns la sediul Guvernului, unde se întâlnește cu premierul Florin Cîțu.

ACTUALIZARE Ursula von der Leyen a fost primită de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Cei doi oficiali au avut convorbiri tete-a-tete.

(w620) Ursula von

Ursula von der Leyen va prezenta evaluarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care Romania va primi aproape 30 de miliarde de euro.

Președinta Comisiei Europene va avea întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu, apoi va vizita împreună cu cei doi Spitalul Universitar de Urgență București, unde vor susține o conferință de presă comună.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite