Președintele ASF, despre City şi Euroins: Niciuna dintre ele nu era Albă ca Zăpada, ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie. Luăm măsuri ca tarifele practicate de asiguratori să rămână la nivelul celor din 2022
20 Martie 2023, 11:43 (actualizat 20 Martie 2023, 20:12)
(actualizat 20 Martie 2023, 20:12) | Știrile TVR

"Euroins și City Insurance nu au fost Albă-ca-Zăpada, ci Muma Pădurii". Așa explică președintele ASF motivele pentru care s-au prăbuşit cele două companii de asigurări. Explicațiile au fost date parlamentarilor din comisiile de specialitate din Senat. Reprezentanții Euroins anunţă însă că vor contesta în instanţă decizia ASF și susțin că şi cei din conducerea Autorității au fost induşi în eroare. Tot astăzi, ASF a trimis către Ministerul de Finanțe propunerea ca preţurile RCA să rămână la nivelul lunii martie 2022.

Bordul ASF susține că de doi ani se luptă să dea în vileag nereguli grave pe care compania bulgară de asigurări Euroins le practică în România. Șefii Autorității au dat detalii senatorilor din comisiile de specialitate timp de două ore. Au susținut și că legislația națională și cea europeană i-a cam făcut "scăpați" pe cei de la Euroins. Dar acum toate documentele au fost trimise la Parchet, pentru anchetă.

Nicu Marcu, președintele ASF: Aceste companii, majoritatea dintre ele au fraudat. Aceste companii stăteau cu dosare sub masă pe care nu le înregistrau, aceste companii nu și-au înregistrat dosarele din instanță pe care le aveau în contabilitate și a trebuit să investigăm toate aceste lucruri. Riscurile lor se pot transfera pe reasigurare, la un reasigurator și vreau să fac mențiunea că acest reasigurator poate fi inclusiv în Insulele Caiman.

Cristian Roșu, vicepreședinte sectorului de asigurări și reasigurări din ASF: Singura lor găselniță a fost ca în februarie să ne aducă un contract de reasigurare cu un pitic de reasigurator prin care transferau toate activele și toate rezervele în străinătate. Era o fraudă premeditată. Acest contract a fost semnat pe data de 9 februarie. Și în contextul în care ei au arătat tot timpul că sunt foarte deschiși către Autoritate, noi am aflat de acest contract pe 17 februarie, din presă.

Conducerea ASF a trimis Ministerului de Finanțe o propunere de hotărâre de guvern ce prevede ca toate companiile de asigurări să practice pentru o perioadă de șase luni prețurile RCA din martie 2022.

Neagu Nicolae, senator PNL: Avem un preț pe care îl blocăm în martie 2022, într-o piață liberă. Ce înseamnă, vizavi de prețul de referință al lui martie 2022 sau prețul pieței, mediu, explicați-ne un pic! Și a doua chestiune, de ce HG, avem certitudinea, e lucrată cu Consiliul Concurenței încât să nu intrăm în chestiune de infringement?

Daniel Zamfir, senator PSD: Vreau să ne asigurăm că putem să facem și altceva ca ASF nu numai să constate, ci să supravegheze și să și prevină. Pentru că suntem la al patrulea faliment.

Operația a reușit, pacientul a murit, așa a rezumat Anca Dragu, senator USR, explicațiile primite în comisiile reunite, și a cerut demisia conducerii ASF.

Anca Dragu, senator USR: Nu putem accepta această explicație, cum că nu au avut absolut nimic de făcut decât să asiste la falimentul Euroins și City. Ar fi trebuit să fie mult mai fermi în a aplica toate măsurile de redresare și procedurile de reziliere, astfel încât să nu ajungem în faza de faliment. Deci nu, răspunsurile au fost cu totul sub situație. De ce mai avem nevoie de ASF, atunci?

Nicu Marcu, președintele ASF: Autoritatea de Supraveghere Financiară, și în privința companiei City și a Euroins a identificat toate defecțiunile acestor companii și Autoritatea a solicitat intrarea în faliment a acestor companii. De ce trebuie să ne dăm demisia?

Euroins, compania care a emis cele mai multe polițe RCA în România, a anunţat că va contesta în instanţă decizia ASF de retragere a licenţei de funcţionare.

Assen Hristov, președintele Consiliului de Supraveghere al EUROHOLD, acționarul principal al Euroins România: În ultimii doi ani, ASF nu ne-a solicitat să corectăm nicio informație transmisă fie către ei, fie către Autoritatea Europeană pentru Asigurări (EIOPA). Nu este prima dată când avem dispute cu ASF. Bordul ASF a fost indus în eroare. Această decizie duce la o criză pe piața asigurărilor, o criză provocată artificial. Până ieri, toate companiile de asigurare efectuau plăți.

Fondul de Garantare are resursele necesare pentru a plăti despăgubiri în cazul polițelor Euroins - așa susține președintele ASF. În cazurile celorlalte trei companii care au intrat în faliment, Fondul de Garantare a plătit 1,7 miliarde de lei, potrivit declarațiilor făcute în Parlament.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE Eurohold, acționarul principal al Euroins, susține că o anumită echipă a ASF a făcut un raport defavorabil, care a dus la retragerea licenței: "Criza de pe piața asigurărilor e provocată artificial"

ACTUALIZARE Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară: Fondul de garantare a fost constituit să aibă bani. Are resursele necesare, pe care poate să le abordeze, astfel încât să aibă bani pentru a plăti toate despăgubirile pentru cei păgubiți de compania Euroins. Prețul polițelor nu vor crește în urma acestui faliment, pentru că deja luăm măsuri prin proiectul de hotărâre de guvern pe care l-am înaintat Ministerului Finanțelor, astfel încât tarifele practicate de asiguratori, nu cele de referință, să rămână în piață cele din 2022. Deci efectul pe următoarele șase luni se dispersează la celelalte companii.

Alte declarații din partea șefilor ASF:

- o companie care ajunge să aibă, din cifra de afaceri, mai mult de 80%, RCA, este o companie care nu va putea să supraviețuiască niciodată.

- prin proiectul de HG avem niște compensații

- tarifele de primă care vor fi vândute de societățile de asigurări vor fi cele în vigoare în martie 2022. Astfel încât ele vor absorbi rata inflației din această perioadă. În rata inflației se află și prețurile service-urilor, pe service-uri nu le afectează cu nimic.

- Fondul de garantare a încheiat convenții cu majoritatea service-urilor, astfel încât clienții păgubiți la un accident făcut de un client Euroins să poată să i se repare mașina, astfle încât el să nu aibe niciun fel de probleme. Urmând ca, după instrumentarea daunei de către Fondul de garantare a asiguraților, să încheie tot dosarul de daună și Fondul de garantare îi va da banii.

 

 

ACTUALIZARE. Conducerea ASF dă explicații în Parlament despre cele două falimente de pe piața RCA din timpul actualului mandat.

Cele două companii care au intrat în faliment, City Insurance şi EuroIns, erau Muma Pădurii pentru populaţie şi eu, personal, mi-am propus, alături de colegii mei, să facem ordine, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

"Vreau să vă spun un lucru că la ambele companii se vehiculează ideea că sunt două falimente, două falimente, poate în ghilimele spus, pe mandatul nostru - sunt două falimente cerute de noi pentru că, ştim foarte bine şi ştiu foarte bine - că atunci când au venit cele două companii niciuna dintre ele nu era Albă ca Zăpada, ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie şi eu personal mi-am propus, alături de colegii mei, să facem ordine. Li s-a dat posibilitatea şi uneia şi alteia să intre în legalitate. Nu-şi doreşte nimeni să aibă o piaţă distorsionată, dar în acelaşi timp nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte companii care fac ilegalităţi", a menţionat Nicu Marcu, la audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat.

El a subliniat că ambele companii au avut aceeaşi procedură de lucru, respectiv "preţuri scăzute, plăţi întârziate şi de multe ori dosare neînregistrate în contabilitate".

"Aceste reglementări europene, Solvency II, le permit ca noi să-i supraveghem mai mult prin raportări - lucru care a îngreunat foarte mult Autoritatea să-şi facă treaba. De altfel, noi am impus, în afară de aceşti indicatori, care sunt în Solvency II - şi unii indicatori de lichiditate, chiar dacă a exces acestor condiţii din Solvency II, astfel încât să ne asigurăm că totuşi vin şi cu bani lichizi, în afară de această reasigurare prin care ambele companii preferau să-şi ducă riscurile, în proporţie de peste 90%: la City 90%, la Euroins peste 60%. Deci, n-a fost simplu ca să dovedim aceste lucruri"
, a mai spus preşedintele ASF.

____________________________________________

Pe ordinea de zi se află prețurile polițelor RCA și se va vorbi despre prețul de referință publicat de ASF în data de 7 martie. De asemenea, se va vorbi despre impactul asupra pieției asiguratorilor și a consumatorilor, despre situația controalelor pe care ASF le-a făcut la Euroins, dar și despre câți bani a dat Fondul de Garantare pentru plăti daunele asiguraților care aveau polițe făcute la toate cele trei companii care au intrat in faliment până acum.

În ultimii opt ani de zile, Fondul de Garantare a preluat activitatea celorlalte trei companii, iar până în acest moment, daunele se ridică la 500 de milioane de lei.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că e nevoie ca Parlamentul să înțeleagă ce s-a întâmplat pe piața RCA pentru ca legislația să fie schimbată. Senatorul PNL, Florin Cîțu, cere o comisie de anchetă în Parlamentul României, inclusiv referitoare la anunțarea în avans a falimentului de către Marcel Ciolacu. Iar Cătălin Drulă, de la USR, crede că e nevoie ca procurorii să investigheze dacă a fost vorba de complicitatea ASF în cazul Euroins.

Oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară caută soluţii pentru a evita o explozie a preţurilor și iau în calcul revenirea la tarifele RCA din martie 2022.

Între timp, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a anunţat că primeşte cereri de despăgubiri în contul Euroins. Unele service-uri auto sunt însă reticente să facă reparaţii pe baza poliţelor emise de această societate

Decizia Autorității de Supraveghere Financiară de a retrage autorizația de funcționare pentru Euroins, cea mai mare companie de profil, îi îngrijorează atât pe șoferi, cât și pe administratorii societăților de service auto.

Unii reclamă că încă au bani de recuperat pentru reparațiile pe care le-au făcut în baza polițelor emise de City Insurance, alt mare jucător din piața RCA, care a dat faliment anul trecut. Iar alții anunță deja că refuză să facă reparații pentru șoferii păgubiți de posesori de polițe Euroins.