Președinții Germaniei și României s-au întâlnit la Sibiu cu reprezentanţii comunităţii germane. Frank-Walter Steinmeier: Relaţiile noastre sunt strânse și bazate pe încredere. Iohannis: Prietenia româno-germană a ajuns într-un punct fără precedent
25 Mai 2023, 09:55 (actualizat 25 Mai 2023, 20:38)
(actualizat 25 Mai 2023, 20:38) | Știrile TVR

Preşedinții Klaus Iohannis şi Frank-Walter Steinmeier au vizitat Sibiul, un oraș cu mulţi etnici germani. Cei doi șefi de stat au discutat cu autoritățile locale, au vizitat un liceu cu predare în limba germană și chiar s-au întâlnit cu elevi din clasa lui Carmen Iohannis, soţia preşedintelui.

Președinții Germaniei şi României au făcut prima vizită la Primăria Sibiu, unde Frank-Walter Steinmeier a semnat în cartea de onoare, apoi au avut discuţii cu reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din România. La ieșire, cei doi preşedinţi au avut parte de o surpriză: au fost aşteptaţi de Carmen Iohannis şi un grup de elevi.

Carmen Iohannis, soția președintelui, profesoară: Eu nu am venit aici politic, am venit împreună cu clasa mea, să îi întâmpinăm pe preşedinţi.

Klaus Iohannis, președintele României: Vă doresc o zi şi o plimbare frumoasă! Vedeţi că până şi greva are ceva avantaje ...

La Colegiul Național "Samuel von Brukenthal", unde Iohannis a fost profesor, o elevă l-a întrebat dacă şi el ar fi intrat în grevă. Șeful statului a evitat un răspuns, pe motiv că poate fi interpretat politic, și s-a mulțumit să spună că i-ar fi plăcut foarte mult să predea. La dineul oficial organizat de primarul Sibiului, cei doi președinți au vorbit despre importanța colaborării dintre cele două state.

Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei: Chiar dacă mulți dintre dumneavoastră au părăsit România în condiții dificile, rămân legături strânse cu acest loc. Acest lucru s-a văzut impresionant la marea întâlnire a saşilor din 2017, la care au participat aproximativ 17.000 de oameni din întreaga lume, toți având un numitor comun: rădăcinile lor în Transilvania.

Klaus Iohannis, președintele României: Calitatea investițiilor germane este foarte apreciată în România și sper ca aceste investiții să se extindă în perioada următoare nu doar aici, ci în întreaga țară. Subliniez importanța acordată cooperării pentru dezvoltarea pregătirii profesionale în sistem dual.

La Biserica Evanghelică Fortificată din comuna Cristian cei doi președinți au fost primiți în acorduri de fanfară. Construită în secolul al 13-lea, cetatea de rit evanghelic luteran impresionează prin dimensiuni și monumentalitate. Un grup de copii a venit special să le cânte celor doi președinți.

Vizita președintelui Germaniei se va încheia mâine, la Timișoara.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE Președintele României, Klaus Iohannis, și preşedintelui Republicii Federale Germania rostesc câte o alocuțiune în cadrul dejunului oficial organizat la Sibiu cu prilejul vizitei de stat în România a lui Frank-Walter Steinmeier.

 

 

"Sibiul a fost și rămâne un model pentru conviețuirea diferitelor etnii în armonie. De asemenea, Sibiul este și un oraș în care numeroși investitori germani au ales să vină și să creeze afaceri de viitor, care să aducă locuri de muncă. Calitatea investițiilor germane este foarte apreciată în România și sper că aceste investiții vor continua să se extindă în perioada următoare, nu numai aici, ci în întreaga țară", a declarat președintele Iohannis. "Prietenia româno-germană, cu o veche tradiție, a ajuns acum într-un punct de dezvoltare fără precedent. Avem un o cooperare consistentă în plan politic bilateral și european și avem, mai ales, legături interumane puternice, care se datorează oamenilor, în special comunității românești din Germania și minorității germane din România", a mai spus șeful statului.

ACTUALIZARE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în România calitatea investiţiilor germane este foarte apreciată şi şi-a exprimat speranţa că acestea se vor extinde în perioada următoare, inclusiv cu sprijinul minorităţii germane.

"De mulţi ani Germania este primul partener comercial al României şi al doilea investitor în ţara noastră. Calitatea investiţiilor germane este foarte apreciată în România şi sperăm că acestea se vor extinde în perioada următoare, inclusiv cu sprijinul minorităţii germane de aici ", a spus şeful statului la întâlnirea de la Sibiu cu reprezentanţi ai comunităţii germane din România, unde a participat alături de omologul din Germania, Frank-Walter Steinmeier.

Iohannis  a subliniat rolul esenţial pe care minoritatea germană îl joacă de secole în consolidarea legăturilor dintre România şi spaţiul german.

Şeful statului a afirmat că statul român apreciază în mod deosebit contribuţia minorităţii germane la dezvoltarea socială, economică şi culturală a României, precum şi loialitatea de care aceasta a dat dovadă de-a lungul timpului.

 

 

ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis și omologul său german  s-au întâlnit cu reprezentanţii comunităţii germane din România. În prezent, se desfășoară "un veritabil război în Europa" a declarat preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, care a repetat apelul la unitate în acest context. "Ne întâlnim şi astăzi în condiţii speciale, condiţii cu care nu a mai crezut nimeni că ne vom reîntâlni. Avem un veritabil război în Europa după atacul Rusiei asupra Ucrainei - atâta distrugere, atâtea victime şi asta deja de peste un an", a mai spus Frank-Walter Steinmeier.

Preşedintele Germaniei şi-a amintit că prima sa vizită la Sibiu a fost când acest oraş a fost desemnat Capitală Culturală Europeană, iar primar era Klaus Iohannis. "M-a fascinat de prima dată", a mărturisit preşedintele Germaniei care este, de altfel, cetăţean de onoare al Sibiului.

Frank-Walter Steinmeier a evocat comunitatea germană din România, dar şi "comunitatea din ce în ce mai mare a românilor din Germania".

"Cred că trebuie să onorăm ambele părţi şi să ştim că aduc şi şi-au adus o contribuţie la îmbunătăţirea relaţiilor dintre ţările noastre şi la faptul că acestea sunt atât de strânse şi bazate pe încredere", a adăugat el.

ACTUALIZARE Preşedintele german  Frank-Walter Steinmeier a fost primit de omologul său român, Klaus Iohannis, la Primăria Municipiului Sibiu. Cei doi se vor întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii germane din România, iar şeful statului va rosti o alocuţiune la Forumul Democrat al Germanilor din România.

 

 

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care este într-o vizită de stat în România ajunge astăzi la Sibiu, împreună cu președintele Klaus Iohannis.

Cei doi președinți își încep ziua la Primăria orașului Sibiu, unde vor avea un dineu de lucru cu primarul orașului, Astrid Fodor. Apoi, vor avea o întâlnire cu comunitatea germană din oraș, la Forumul German. Acolo, cei doi președinți vor rosti și alocuțiuni.

 

 

Programul oficial se încheie cu o întâlnire cu elevii Colegiului Național Samuel von Brukenthal din Sibiu, cu care cei doi președinți vor să aibă un dialog liber pe teme care țin de unitatea europeană.

Ieri, când a fost primit de președintele Iohannis la Palatul Cotroceni,  Frank-Walter Steinmeier a subliniat cât s bucură să se află din nou în România și mai ales să are posibilitatea să facă o vizită de stat, ceea ce înseamnă că nu se limitează la dialogurile politice și diplomatice și nici la capitala țării, la București, ci merge și în alte orașe.

Mâine, președintele Germaniei va merge la Timișoara, alt oraș cu o comunitate germană importantă, cu primat de etnie germană și care este Capitală Culturală Europeană.

CITIȚI ȘI:

Preşedintele Germaniei, vizită de stat în România. Klaus Iohannis: Împreună suntem puternici și putem să asigurăm securitatea țărilor noastre. Frank-Walter Steinmeier: Locul României este în spațiul Schengen și sprijinul nostru va continua