Președintele Iohannis: Sperăm că investiţiile germane se vor extinde, inclusiv cu sprijinul minorităţii germane. Germania este primul partener comercial al României şi al doilea investitor în ţara noastră
25 Mai 2023, 13:10 (actualizat 25 Mai 2023, 13:19)
(actualizat 25 Mai 2023, 13:19) | Știrile TVR

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că în România calitatea investiţiilor germane este foarte apreciată şi şi-a exprimat speranţa că acestea se vor extinde în perioada următoare, inclusiv cu sprijinul minorităţii germane.

"De mulţi ani Germania este primul partener comercial al României şi al doilea investitor în ţara noastră. Calitatea investiţiilor germane este foarte apreciată în România şi sperăm că acestea se vor extinde în perioada următoare, inclusiv cu sprijinul minorităţii germane de aici ", a spus şeful statului la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii germane din România, unde a participat alături de omologul din Germania, Frank-Walter Steinmeier.

Iohannis a subliniat rolul esenţial pe care minoritatea germană îl joacă de secole în consolidarea legăturilor dintre România şi spaţiul german.

Şeful statului a afirmat că statul român apreciază în mod deosebit contribuţia minorităţii germane la dezvoltarea socială, economică şi culturală a României, precum şi loialitatea de care aceasta a dat dovadă de-a lungul timpului.

 

 

"În egală măsură apreciem eforturile constante şi neobosite ale etnicilor germani de a-şi păstra identitatea şi moştenirea culturală. România sprijină aceste eforturi de păstrare a identităţii culturale, lingvistice, etnice şi religioase ale minorităţilor. România rămâne una dintre ţările europene unde limba germană este apreciată şi învăţată, atât în rândul minorităţii germane, cât şi în afara ei. Susţinem predarea limbii germane în România ca limbă maternă sau limbă străină şi în acest apreciem sprijinul deosebit al partenerilor noştri germani", a adăugat Iohannis.

Președintele a evocat şi rolul Comisiei mixte interguvernamentale pentru problemele etnicilor germani din România.

"Această comisie joacă un rol important pentru asigurarea şi promovarea drepturilor identitare şi culturale ale etnicilor germani, precum şi pentru facilitarea dialogului intercultural", a arătat Iohannis.

Preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, efectuează de miercuri până vineri o vizită de stat în România.

Președintele Klaus Iohannis și omologul său german s-au  întâlnit la Sibiu cu reprezentanţii comunităţii germane din România, în cadrul vizitei de stat pe care Frank-Walter Steinmeier o face în țara noastră.

CITIȚI ȘI:

Președintele Germaniei și președintele Iohannis s-au întâlnit la Sibiu cu reprezentanţii comunităţii germane. Frank-Walter Steinmeier: Ambele părți şi-au adus o contribuţie la îmbunătăţirea relaţiilor dintre ţările noastre

Preşedintele Germaniei, vizită de stat în România. Klaus Iohannis: Împreună suntem puternici și putem să asigurăm securitatea țărilor noastre. Frank-Walter Steinmeier: Locul României este în spațiul Schengen și sprijinul nostru va continua