Președintele Joe Biden, mesaj direct și tăios către oligarhii ruși, în discursul despre Starea națiunii: Gata! Vorbesc serios! Venim după voi și după câștigurile voastre necinstite
02 Martie 2022, 05:33 (actualizat 02 Martie 2022, 05:45)
(actualizat 02 Martie 2022, 05:45) | Știrile TVR

Președintele Joe Biden a anunțat în Congres, în cadrul discursului despre Starea națiunii, constituirea unei echipe la nivelul Departamentului de Justiție care va ancheta averile oligarhilor ruși și va căuta să le rețină toate bunurile dobândite ilicit. Efortul va fi făcut simultan cu aliații europeni. Pe lângă anunțul de inițiere a unei astfel de proceduri, atrag atenția tonul și avertizarea directă folosite de președinte.

"În această seară, le spun oligarhilor ruși și liderilor corupți care și-au însușit miliarde de dolari din acest regim violent: Gata! Vorbesc serios!", a declarat Joe Biden, în aplauzele membrilor Congresului american și ale invitaților.

"Departamentul de Justiție desemnează un grup de lucru pentru a ancheta infracțiunile oligarhilor ruși. Ne alăturăm aliaților europeni pentru a le găsi și a le sechestra yachturile, apartamentele de lux, avioanele private. Venim după voi și după câștigurile voastre necinstite", a avertizat Biden, într-un mesaj de o duritate fără precedent.

"Putin este acum izolat de lume mai mult decât a fost vreodată. Împreună cu aliații noștri impunem acum sancțiuni economice puternice. Tăiem cele mai mari bănci ale Rusiei de la sistemul financiar internațional, împiedicând banca centrală a Rusiei să apere rubla rusească, făcând fondul de război de 630 de miliarde de dolari al lui Putin fără nicio valoare. Întrerupem accesul Rusiei la tehnologie, (...) ceea ce îi va slăbi armata pentru anii ce vor urma", a avertizat liderul de la Casa Albă.

VEZI și Joe Biden, discurs despre Starea națiunii: Putin a crezut că poate intra în Ucraina și că lumea se va răsturna. Dar i-a întâlnit pe ucraineni. Putin este acum izolat de lume mai mult decât a fost vreodată