Președintele Klaus Iohannis a primit premiul „Franz Josef Strauss”, în Germania, pentru promovarea valorilor democratice

2 iunie 2018, 10:35

Președintele Klaus Iohannis a primit, sâmbătă, la Munchen, premiul „Franz Josef Strauss” din partea Fundației Hanns Seidel. Ceremonia de decernare a avut loc la Allerheiligen Hofkirche, Palatul Regal din München.

Discursul Laudatio a fost rostit de către Barbara Stamm, preşedintele Parlamentului din Bavaria. Au participat șoția președintelui, Carmen Iohannis, preşedintele Fundaţiei Hanns Seidel, Ursula Männle, premierul Landului Bavaria, Markus Söder, europarlamentari şi personalităţi ale lumii politice şi sociale.

Klaus Iohannis: „Sunt deosebit de încântat să mă aflu astăzi la Munchen. Vă mulțumesc foarte mult pentru alocuțiunea dvs., pentru vorbele onorante. Vă mulțumesc dvs., tuturor, pentru primirea foarte caldă și frumoasă în minunatul oraș. Este o onoare și un privilegiu deosebit să accept premiul „Franz Josef Strauss”, în prezența unor personalități care l-au cunoscut pe Franz Josef Strauss. Această distincție mă onorează”.

În alocuțiunea sa, rostită în limba germană, președintele Klaus Iohannis a subliniat că românii cred cu tărie în proiectul european, a amintit de parteneriatul România –Germania, de anul Centenarului și de Unirea de la 1 Decembrie 1918, despre faptul că minoritatea germană din Transilvania a fost prima care a susţinut Declaraţia de la Alba Iulia, recunoscând Unirea.

„Investitorii germani au investit, în ultimii 25 de ani, constant şi sustenabil în România, contribuind la transferul tehnologic şi la creşterea competitivităţii economiei româneşti. Germania este cel mai important partener comercial al României şi al doilea cel mai mare investitor în economia noastră, cu aproximativ 7.000 de companii şi peste 300.000 de locuri de muncă create (…) Aş dori să salut în mod special şi să laud comunitatea de români din Bavaria, care s-a integrat exemplar şi care este una din cele mai vechi şi mai active comunităţi de români din Occident, având un rol nepreţuit la aprofundarea şi consolidarea relaţiilor noastre bilaterale, la fel ca şi reprezentanţii etnicilor germani originari din România – saşii din Transilvania şi şvabii. Minoritatea română din Germania şi cea germană din România – saşi transilvăneni, şvabii bănăţeni şi sătmăreni – , reprezintă un element-cheie în arhitectura relaţiilor noastre bilaterale, fiind un adevărat catalizator al dialogului între ţările noastre şi un catalizator al relaţiilor noastre, având rol de pod în relaţiile bilaterale”, a mai arătat președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a amintit că România se pregăteşte să îşi asume pentru întâia oară, în prima parte a anului 2019, Preşedinţia Consiliului UE și de summit-ul care se va desfășura la Sibiu, pe 9 mai, 2019.

„România se pregătește să-și asume, pentru întâia oară, în prima parte a anului 2019, președinția Consiliului Uniunii Europene. Este un test al maturității noastre europene, în care România își va aduce contribuția la rezolvarea problemelor actuale. Este datoria noastră ca, în aceste vremuri de neliniște, să conferim proiectului european o nouă dinamică, încredere și viziune (…). La 9 mai 2019 oraşul Sibiu va găzdui un important Summit, care va influenţa în mod decisiv viitorul proiectului european. Soluţia ţine de noi toţi şi constă în angajarea pe calea solidarităţii şi a unităţii, în mod pragmatic şi credibil (…). Românii cred cu tărie în proiectul european, în capacitatea sa de a asigura democraţia şi prosperitatea cetăţenilor europeni. Asemenea concetăţenilor mei, sunt şi eu încrezător în forţa proiectului european”, a mai spus președintele în discursul său.

Fundaţia Hanns Seidel şi conducerea Uniunii Creştin-Sociale din Germania au decis, în unanimitate, acordarea, în 2018, a premiului “Franz Josef Strauss” preşedintelui Klaus Iohannis pentru promovarea, în mod constructiv şi vizionar, de-a lungul întregii sale cariere politice, a valorilor democratice, a unei societăţi unite şi a încrederii în proiectul European, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Distincţia “Franz Josef Strauss” este însoţită de un premiu în valoare de 10.000 de euro. Klaus Iohannis a decis să doneze acești bani Fundaţiei “Un copil, o speranţă”, care derulează proiecte în domenii precum sănătatea, educaţia şi asistenţa socială.

Premiul “Franz Josef Strauss” se decernează din 1996 unor personalităţi care s-au făcut remarcate în politică, afaceri, societate şi cultură, care promovează pacea, libertatea, respectarea legii şi democraţia. Printre laureaţi sunt fostul cancelar german Helmut Kohl, fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii George H. W. Bush, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Președintele României, Klaus Iohannis, este într-o vizită oficială de două zile în Germania.

Vineri, Klaus Iohannis, a decorat-o, la Consulatul General al României la München, pe Barbara Stamm, președintele Parlamentului Landului Bavaria.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite